9. maj 2021
Christine høstede grin med rådet om at svare folk, der ikke mener, man ser ud til at have brug for handicap-p-plads: - Nej, men det er da heller til at se, at du er en idiot! Foto: Thomas Olsen
Christine høstede grin med rådet om at svare folk, der ikke mener, man ser ud til at have brug for handicap-p-plads: - Nej, men det er da heller til at se, at du er en idiot! Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Smerteramt: - Jeg anede ikke, vi var så mange

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Smerteramt: - Jeg anede ikke, vi var så mange
Sjælland - 01. juni 2018 kl. 14:49
Af Tine Fasmer

Omkring 850.000 danskere lider af vedvarende, kroniske smerter, der kommer og går i styrke, men altid er der.

Christine, 38-årig og mor til tre, er en af dem.

- Jeg anede ikke, vi var så mange. Indtil jeg kom i kontakt med FAKS (Foreningen af Kroniske Smertepatienter, red.) - og det gjorde jeg alt for sent - så troede jeg, at jeg var den eneste, fortæller hun.

Livets bane har ændret sig markant, det gode job er fortid, men ungerne og manden har hun stadigvæk.

- Jeg har været ramt af smerter siden 2009, og normalt på min blog fortæller jeg meget sjældent om mine diagnoser. For der skal være plads til alle, der har det svært - lige fra gigt, fibromyalgi til alle dem, som bliver kastet rundt uden endnu at have fået en diagnose, siger Christine, der blogger på www.menduserjoikkesygud.dk

Hendes smerter skyldes et kronisk piskesmæld og en diskusprolaps, som først blev opereret for nylig efter mange års forsøg på at træne den væk efter lægerne råd. Operationen har medført nerveskader i nakken. Siden har hun fået ødelagte skulderen ved at tage fra i et fald, og hun har hyppig migræne.

- Min største udfordring i de sidste ti år er, at folk kigger på mig og siger: Du ser jo ikke syg ud.

Ifølge smertespecialist, overlæge Torsten Jonsson, smerteklinikken Aleris-Hamlet i Ringsted, bliver smerter typisk kroniske, hvis smerterne varer ved i mere end seks måneder. Derfor kan ventetid på tværfaglig smertebehandling havde stor betydning for de ramte.

For fem år siden, da der kun var to regionale smerteklinikker i Region Sjælland, var ventetiden 14 måneder i Holbæk og 16 måneder i Køge. I dag er ventetiden 18 uger på sygehusene i Køge og Holbæk, 12 uger på den nyeste smerteklinik i Næstved.

Flere patienter benytter retten til udvidet frit sygehusvalg og får privat behandling, hvor Aleris-Hamlet har tre ugers ventetid.

Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?