26. januar 2020
Der bygges huse, bygninger og veje på livet løs i Hovedstaden og resten af Sjælland, og efterspørgslen efter sten, grus, sand og andre råstoffer stiger. Men i løbet at 10-12 år det slut med råstoffer på det østlige Sjælland. Foto: Hans Jørgen Johansen.
Der bygges huse, bygninger og veje på livet løs i Hovedstaden og resten af Sjælland, og efterspørgslen efter sten, grus, sand og andre råstoffer stiger. Men i løbet at 10-12 år det slut med råstoffer på det østlige Sjælland. Foto: Hans Jørgen Johansen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Slår alarm: Sjælland er ved at løbe tør for grus til huse og veje

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Slår alarm: Sjælland er ved at løbe tør for grus til huse og veje
Sjælland - 19. juni 2019 kl. 09:15
Af Tomas Revsbech
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der bygges højhuse, parcelhuse og veje på livet løs efter finanskrisen. Og vores forbrug af sten, grus, sand og andre råstoffer vil i de kommende år vokse med op imod 50 procent. Men grusgravene, der leverer materialerne, er ved at være tomme. Samtidig bliver det stadig sværere at etablere nye grave, og i løbet af 10-12 år er der slet ikke flere råstoffer på den østlige del af Sjælland.

arrow Læs også: Fakta: Ny plan for grusgrave på vej

Sådan lyder opråbet fra Region Sjælland og brancheforeningen for råstoffer. De efterlyser begge en national handlingsplan på området.

- Vi står foran en katastrofe i løbet af få år, hvis ikke der kommer en national handlingsplan på området. Vi har for længst sat skovlen i de bedste graveområder i landet. De områder, der er tilbage, er mindre og råstofferne sværere at grave ud, og det vil blive dyrere og mere besværligt, siger Anders Jensen, næstformand i brancheforeningen Danske Råstoffer.

Han er til daglig direktør i Roskilde Sten og Grus, der ejer en af Danmarks største grusgrave på 220 hektar lidt uden for Roskilde. Her har gravemaskinerne været i gang i snart 40 år. Men i løbet af 10 år er det slut:

- Vi kan godt etablere nye grave. Problemet er groft sagt, at alle gerne vil have grus og sten, men ingen vil være naboer til en grusgrav. Samtidig taler politikerne om at etablere en Ring 5 og en kattegatforbindelse. Men ingen taler om, hvor råstofferne skal komme fra, siger Anders Jensen.

Det er man enige i hos Region Sjælland, der lige nu er i gang med en ny råstofplan for, hvordan man i de kommende år skal udvinde sten, grus, sand og kalk.

- Vi ved, at mange af de store grave i Roskilde-området er tømte om nogle år. I Sjællands andet store graveområde ved Kalundborg går der måske 25 år. Vi kan se, at potentielle nye grave bliver mindre og mere spredte. Og på et tidspunkt løber vi simpelthen tør for råstoffer på Sjælland. Der mangler en samlet, national plan på området, siger Peter Jacobsen (DF), formand for regionens udvalg for trafik, infrastruktur og miljø.

Per Kalvig, geolog og chefkonsulent hos Videncenter for Mineralske Råstoffer og Materialer hos GEUS er enig i, at Christiansborg må komme på banen. Det har de nemlig forsømt i en årrække:

- Der har ikke været politisk vilje til at se på problemet, siger han.

arrow Grusmangel kan øge tung trafik på tværs af Sjælland
19. juni 2019 kl. 09:25 Opdateret: kl. 09:15