29. maj 2020
Redningsfolk, der søndag nat og mandag morgen vadede rundt i kloakvand for at redde uheldige danskere ud af deres biler og boliger får ringe beskyttelse.
Redningsfolk, der søndag nat og mandag morgen vadede rundt i kloakvand for at redde uheldige danskere ud af deres biler og boliger får ringe beskyttelse.
Foto: Jens Astrup/Scanpix Denmark
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Skybrud: Redningsfolk må arbejde uden vaccine

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skybrud: Redningsfolk må arbejde uden vaccine
Opdateret 04. september 2014 kl. 14:18
Sjælland - 03. september 2014 kl. 08:23
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kolibakterier, rotte-sygdomme og livslang leverbetændelse.

Myndighederne advarer danskere mod at røre vandet i gader og kældre, når de svømmes over efter skybrud.

Men de redningsfolk, der søndag nat og mandag morgen vadede rundt i kloakvand for at redde uheldige danskere ud af deres biler og boliger får ringe beskyttelse. Det skriver Avisen.dk.

Der stilles nemlig ingen krav om, at de bliver vaccineret. Sådan lyder kritikken fra Fagforbundet FOA, Brandmændenes Organisation og Reddernes Landsklub, der blandt andet tæller over 3.000 Falck-ansatte.

"Når man på sin arbejdsplads kan blive udsat for den her risiko, så bør man også blive tilbudt en vaccination. Det er arbejdsgiverens ansvar," siger Reiner Burgwald, sektorformand for teknik- og serviceområdet i FOA til Avisen.dk.

Der findes ikke tal eller undersøgelser for, hvor mange redningsarbejdere, der bliver syge efter et skybrud, som der ramte Danmark forrige weekend.

"Det er heldigvis sjældent - det er ganske få tilfælde om året, " siger formand for Reddernes Landsklub Vagn Flink Pedersen til Avisen.dk.

Men det er alvorlige sygdomme, redningsfolkene risikerer, lyder det fra Jens Peter Bonde, professor og overlæge ved arbejdsmedicinsk afdeling på Bispebjerg Hospital.

"Man risikerer at få en leverbetændelse kaldet Hepatitis A. Den smitter gennem vandet og kan give gulsot og flere ugers alvorlig sygdom. Der ud over risikerer man også stivkrampe, hvis man har sår på kroppen. Den farligste sygdom er en bakterie, som kommer fra rotteurin og kaldes Leptospirose. Den er dødelig, og vi oplever dødsfald hver gang, der er oversvømmelser," siger han til Avisen.dk og understreger, at det ikke nødvendigvis er blandt redningsfolkene.

Netop derfor kræver Arbejdstilsynet, at alle kloakarbejdere bliver vaccineret mod Hepatitis A, Stivkrampe og Polio.

I mange kommuner varetages beredskabet af Falck. Lægelig direktør i Falck, Matthias Giebner, forklarer, at Falck altid afvejer risikoen i de enkelte situationer og behandler efterfølgende med vaccinationer, i stedet for at vaccinere hele mandskabet.

"Vi behandler alle, der har været udsat for en konkret risiko. Det kunne for eksempel være medarbejdere, der har været ude og rydde op efter en væltet slamsuger, eller at man i forbindelse med oversvømmelser har fået noget beskidt vand i munden," siger han til Avisen.dk og understreger, at han ikke kender til nogen tilfælde, hvor ansatte er blevet smittet med hepatitis.

Kommunernes Landsforening er ikke afvisende, men har brug for tid til at undersøge sagen nærmere, før de kan udtale sig til Avisen.dk.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?