25. september 2021
Region Sjælland var den første af landets fem regioner, der vaccinerede en tredjedel af deres borgere, og regionen har generelt vaccineret en større andel af sine borgere, end de fire andre regioner. Alligevel oplever en del borgere, at deres jævnaldrende i Region Hovedstaden er noget længere i forhold til at få en corona-vaccination, end dem selv.
Region Sjælland var den første af landets fem regioner, der vaccinerede en tredjedel af deres borgere, og regionen har generelt vaccineret en større andel af sine borgere, end de fire andre regioner. Alligevel oplever en del borgere, at deres jævnaldrende i Region Hovedstaden er noget længere i forhold til at få en corona-vaccination, end dem selv.
Foto: Anders Ole Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sjællændere venter længere på vaccine-stik end deres jævnaldrende i Hovedstaden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Sjællændere venter længere på vaccine-stik end deres jævnaldrende i Hovedstaden
Opdateret 22. maj 2021 kl. 15:53
Sjælland - 22. maj 2021 kl. 11:40
Af Tomas Revsbech og Heidi Engelund

Mens Region Hovedstaden i disse dage begynder at indkalde de første 16-19-årige og 45-49-årige, må deres jævnaldrende borgere i Region Sjælland vente noget tid på at få deres.

arrow Læs også: Vaccinationscenter bliver forlænget i kongrescenter

Faktisk begynder Region Sjælland først at indkalde de førte borgere fra årgang 1971 - altså dem, der fylder 50 i år - i næste uge, mens en del af deres jævnaldrende i Region Hovedstaden allerede har fået en tid eller lige frem 1. stik.

Det har vakt undren blandt en del borgere i Region Sjælland. Og den undren forstår Trine Holgersen, direktør for Det nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland og ansvarlig for regionens vaccinationsprogram, godt, at borgerne har.

- Forklaringen er, at vi har relativt flere ældre og sårbare borgere, end de har i andre regioner. Især end i Region Hovedstaden. Dem vaccinerer vi først, og det betyder, at der er folk, der oplever, at deres jævnaldrende i Region Hovedstaden har fået en invitation, mens de selv venter, siger Trine Holgersen.

Sådan fordeles vaccinerne

Fordelingen af vacciner mellem de fem regioner tager imidlertid ikke hensyn til skævhederne i aldersfordelingen mellem regionerne. Vaccinerne fordeles udelukkende efter, hvor stor en andel af den samlede befolkning, den enkelte region har.

Det betyder, at selv om Region Sjælland har vaccineret mere end hver tredje borger, som den første af de fem regioner, så oplever borgerne altså, at de er bagud i forhold til borgerne i Region Hovedstaden.

Det ærgrer regionsrådsformand Heino Knudsen (S), der gerne havde set, at fordelingen var anderledes. - Jeg glæder mig over, at vi er den region, der har vaccineret den største andel af vores borgere. Men jeg synes også, at folk bør være stillet lige, så eksempelvis alle 52-årige bliver vaccineret samtidig. Det er noget, jeg også har gjort Sundhedsministeriet og Sundhedsstyrelsen opmærksomme på, siger han.

(Artiklen fortsætter under grafikkerne)

Uklart, hvornår det er de unges tur

Region Sjælland er lige nu i gang med at vaccinere den såkaldte gruppe 10b, som er borgere i alderen 55-59 år. Også gruppe 10c, som er borgere i alderen 50-54 år er man gået i gang med.

Region Sjælland var den første af landets fem regioner, der vaccinerede en tredjedel af deres borgere, og regionen har generelt vaccineret en større andel af sine borgere, end de fire andre regioner. Alligevel oplever en del borgere, at deres jævnaldrende i Region Hovedstaden er noget længere i forhold til at få en corona-vaccination, end dem selv. Foto: Anders Ole Olsen.

Hvornår Region Sjælland går i gang med gruppe 10d, som er borgere i alderen 16-19-årige og 45-49-årige ved Trine Holgersen og Region Sjælland ikke.

- Vi kan ikke sige det endnu. Det kommer an på, hvordan det går med leveringerne af Moderna-vaccinen, som er den, vi skal give til de unge. Vi ved simpelthen ikke, hvornår den kommer endnu, siger Trine Holgersen.

Da Region Sjælland har en mindre andel af unge end i Region Hovedstaden, forventer Trine Holgersen, at forskellene vil blive udjævnet over de næste uger.

Sundhedsstyrelsen oplyser i en mail, at de ligeledes forventer, at forskellen mellem de to regioner bliver udjævnet i takt med, at de yngre grupper gradvist får en invitation til et stik over de kommende uger.

arrow Hal-ballade i status quo: Test vinder over idræt
30. april 2021 kl. 07:53 Opdateret: kl. 16:31
Stemmer du til kommunalvalget i år?