24. august 2019
Indbyggerne i landkommuner bor på flere kvadratmeter i dag, end for 10 år siden. Blandt andet fordi flere bygger en udestue til, som der ses en model af her på billedet. Foto: Jens Wollesen.
Indbyggerne i landkommuner bor på flere kvadratmeter i dag, end for 10 år siden. Blandt andet fordi flere bygger en udestue til, som der ses en model af her på billedet. Foto: Jens Wollesen.
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se tallene: Vi bor på mindre plads i byerne - og på mere på landet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Se tallene: Vi bor på mindre plads i byerne - og på mere på landet
Sjælland - 19. februar 2019 kl. 06:55
Af Tomas Revsbech
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Mens borgerne i København såvel som Høje Taastrup, Ishøj og Vallensbæk bor på færre kvadratmeter i dag, end for 10 år siden, er billedet det modsatte på resten af Sjælland. Især i landkommunerne.

Det viser analyse fra KL's nyhedsbrev Momentum.

- De stigende priser i København har eksempelvis betydet, at stadig flere studerende såvel som andre vælger at bo sammen med nogen, der ikke er deres partner. Samtidig er der flere end tidligere, der stifter familie og bliver i København. Også selv om flere familier de senere år er begyndt at flytte ud, siger Troels Theill Eriksen, cheføkonom i Dansk Ejendomsmæglerforening, til nærværende avis.

Den modsatte udvikling på landet skyldes blandt andet, at vi bygger større huse end tidligere, når vi bygger nyt.

- En anden tendens er, at flere vælger at bygge ud. Enten i form af en udestue eller tilbygning, siger han.

Samtidig er der flere ældre, der vælger at blive boende i parcelhuset, selv om børnene er flyttet fra reden.

- De ældre bliver i dag længst muligt eget hjem. De er blevet mere ressourcestærke, lever længere og har bedre helbred, siger Troels Theill Eriksen.

Ifølge Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videncenter, vil de to modsatrettede tendenser slå blive stærkere i de kommende år. Og det vil betyde færre parcelhuse i fremtiden, sammenlignet med i dag.

- Grundprisen i byerne er for høje til at kunne udstykke parcelhuse, og derfor er parcelhusbyggeriet som sådan på vej ned. Størstedelen af nybyggeriet i dag er lejligheder, og det er historisk i et byggeopsving, siger Curt Liliegreen til Momentum.

Momentums analyse viser i øvrigt, at indbyggerne på Samsø med 73,0 kvadratmeter, er dem, der i snit har flest boligkvadratmeter at boltre sig på pr. indbygger.