24. juni 2021
Bredbåndsdækning
Foto: Kort: Energistyrelsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se tallene: Sjællænderne har landets sløveste internet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Se tallene: Sjællænderne har landets sløveste internet
Opdateret 03. august 2020 kl. 09:24
Sjælland - 03. august 2020 kl. 09:21
Af Tomas Revsbech

Trods milliard-investeringer og politiske løfter om lynhurtigt bredbånd til alle danskere i 2020 er tusinder af borgere og virksomheder i Region Sjælland stadig ikke kommet med på den digitale motorvej.

arrow Læs også: Bredbånds-hullet omkring Hellested skal dækkes

Blandt dem 56årige Anders Madsen fra landsbyen Brokøb på Vestsjælland, der arbejder som konsulent hos Microsoft i København.

- Det er helt grotesk. Især her under coronaen, hvor jeg ligesom mange andre, har arbejdet hjemme, har nettet virkelig været sat på en hård prøve. Når jeg skal deltage i online møder, er jeg ofte nødt til at slå videoen fra. Og jeg skal helst ikke downloade nogle filer samtidig, fortæller Anders Madsen til Sn.dk

Mobilt bredbånd er ikke et muligt alternativ til nedgravet bredbånd eller fibernet for Anders Madsen. Ifølge it-konsulenten er der kun 2G-dækning omkring hans bopæl. Og det endda selv om han kan skimte en mobilmast fra hjemmet i Brokøb. Foto: Thomas Olsen.

Mål: Hurtigt internet til alle i 2020

Trods flere tilløb og adskillige tilmeldinger til diverse »ja tak til bredbånd«-tilmeldinger gennem årene, står han og de andre borgere i landsbyen Brokøb på Vestsjælland stadig med en dårlig internetforbindelse.

Og de er ikke alene.
Trods milliard-investeringer fra bredbåndsselskaber som Seas-NVE-ejede Fibia og statslige målsætninger om lynhurtigt bredbånd til alle danskere i 2020, må tusinder af borgere og virksomheder i Region Sjælland stadig nøjes med dårlige og langsomme internetforbindelser.

I 2015 vedtog et enigt folketing en målsætning om, at alle borgere og virksomheder skal tilbydes bredbåndshastigheder på min. 100 mbit/s download/30 mbit/s upload i 2020.
Nye tal fra Energistyrelsen viser, at man ikke når det mål:
89 procent af alle borgere og virksomheder i Region Sjælland har adgang til 100/30.


Her er tallene for de enkelte kommuner:
Stevns: 73 pct.
Odsherred: 82 pct.
Kalundborg: 82 pct.
Sorø: 85 pct.
Faxe: 87 pct.
Holbæk: 88 pct.
Vordingborg: 88 pct.
Høje-Taastrup: 91 pct.
Lejre: 93 pct.
Ringsted: 93 pct.
Næstved: 93 pct.
Greve: 95 pct.
Roskilde: 96 pct.
Køge: 97 pct.
Ishøj: 97 pct.
Vallensbæk: 98 pct.
Solrød: 100 pct.
.. 11 procent mangler stadig

Ifølge nye tal fra Energistyrelsen har 11 procent af alle adresser i Region Sjælland fortsat ikke adgang til 100 mbit/s download og 30 mbit/s upload, som et enigt folketing i 2015 gav håndslag på skulle nås i 2020.

I Stevns, Kalundborg, Sorø, Faxe, Kalundborg og Holbæk, hvor Anders Madsen har adresse, er andelen større. På landsplan er gælder det seks procent.

S: Det rykker nu

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra klima-, forsynings- og energi-minister Dan Jørgensen (S), da han er på ferie.

Socialdemokraternes it-ordfører Kasper Roug kalder det »ærgerligt«, at man ikke har nået målsætningen, som han kalder »ekstrem ambitiøs«.

- Men med til historien hører også, at hele branchen lige nu investerer 6-7 milliarder i fibernetudrulning årligt. Det har rykket og rykker rigtig meget lige nu. Så stort set alle danskere vil i løbet af de næste par år blive tilbudt bredbånd og fibernet, siger han.

Fibia: Vi kommer senest i 2023

En af de fibernetselskaber, der investerer rigtig meget i Sjællandsområdet, er Fibia. Selskabet har en målsætning om, at tilbyde alle moderselskabet Seas-NVE's andelshavere 1000 mbit/s (1 Gbit/s) download og upload inden udgangen af 2023. Det svarer til over 375.000 adresser på Vest- og Sydsjælland, Lolland og Falster. Deriblandt til Anders Madsen og alle de andre i Brokøb:

- Alle andelshavere vil få tilbuddet inde udgangen af 2023. Men det er også sådan, at vi kommer ud til de steder først, hvor der er størst opbakning eller hvor det er nemmest at komme til, siger Brian Lønroth, markedsdirektør i Fibia.

arrow Nu kan bredbåndspuljen søges
03. august 2020 kl. 05:53 Opdateret: kl. 13:30
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?