10. august 2020
Roskilde Kommune er for 15 år i træk den kommune i landet, hvor der indvindes flest råstoffer. her ses en grusgrav i Øde Hastrup syd for Domkirkebyen. Foto: Hans Jørgen Johansen.
Roskilde Kommune er for 15 år i træk den kommune i landet, hvor der indvindes flest råstoffer. her ses en grusgrav i Øde Hastrup syd for Domkirkebyen. Foto: Hans Jørgen Johansen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se nye tal: Flere råstoffer hives op af Sjællandske grusgrave

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Se nye tal: Flere råstoffer hives op af Sjællandske grusgrave
Sjælland - 01. juli 2020 kl. 16:46
Af Tomas Revsbech
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der er kommet ekstra fart på gravemaskinerne rundt om i de sjællandske grusgrave, der leverer grus, sten, ler og andre råstoffer til nye veje, jernbaner og byggerier i hovedstadsområdet og på resten af Sjælland.

Helt nye tal fra Danmarks Statistik viser, at mens indvindingen af råstoffer overordnet set faldt i Danmark sidste år, steg den i Region Sjælland fra 6,3 millioner kubikmeter i 2018 til 6,4 millioner kubikmeter i 2019. (Læs nyhed med link til de eksakte tal fra Danmarks Statistik her.)

Langt størstedelen indvindes i Roskilde-området. Hele 3,3 millioner kubikmeter blev der hevet op ad gravene rundt om i kommunen. Det er det højeste niveau de seneste 10 år, og klart mest på landsplan, viser tallene fra Danmark Statistik.

De viser også, at der blev gravet flere råstoffer op af grusgravene i Sorø, Vordingborg og Odsherred, end året før, mens indvindingen faldt i eksempelvis Kalundborg.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Sjælland stikker ud

Ifølge Danmarks Statistik bliver langt de fleste råstoffer anvendt lokalt, da det er dyrt at transportere råstofferne over lange afstande.

Men Sjælland er en undtagelse.

»I Storkøbenhavn og omegn sker der næsten ingen råstofindvinding, men til gengæld er anlægsaktiviteten stor, og anlægsmaterialerne transporteres i høj grad fra det øvrige Sjælland. Således transporteres en større andel af råstofferne indvundet på Sjælland ud af den region, de er indvundet i«, skriver Danmarks Statistik i pressemeddelelsen.

En varmere kartoffel

Grusgravene er igennem de senere år blevet en stadig varmere kartoffel i deres lokalområder.

Naboer føler sig i stigende grad generet af larmen og den megen tunge kørsel til og fra gravene.

Samtidig er mange af de store grusgrave ved at være tømt, alt imens efterspørgslen stiger. (Læs mere om den problematik her.)

Region Sjælland har tidligere efterlyst en national handlingsplan på området, der åbnede op for mere genanvendelse, ligesom man har slået til lyd for erstatninger til grusgrav-naboerne.

I en ny råstofplan, der vedtages i løbet af i år og skal løbe frem til 2024, er i alt 12 nye områder i Region Sjælland i spil som grusgrave. Enten i form af udvidelser af eksisterende grusgrave eller anlæggelse af helt nye grusgrave. (Læs mere her.)

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?