15. december 2017
De sorte huller på kortet er postnumre, hvor under halvdelen af borgerne og virksomhederne har adgang til 100mbit/s download og 30mbit/s upload. I de røde områder er det mindre end 67 procent, altså totredjedele.
De sorte huller på kortet er postnumre, hvor under halvdelen af borgerne og virksomhederne har adgang til 100mbit/s download og 30mbit/s upload. I de røde områder er det mindre end 67 procent, altså totredjedele.
Foto: Grafik: Stine Kjøng Seidenfaden (på baggrund af tal fra tjekditnet.dk.)
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se kort: Sjælland plages af sorte internet-huller

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Se kort: Sjælland plages af sorte internet-huller
Opdateret 09. oktober 2017 kl. 21:12
Sjælland - 09. oktober 2017 kl. 11:57
Af Tomas Revsbech
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

På store dele af Sjælland har over halvdelen af borgerne og virksomhederne stadig ikke adgang til lynhurtigt bredbånd.

arrow Læs også: Politikere: Sådan lukker vi internet-huller

Ifølge en kortlægning, som DAGBLADET, Nordvestnyt og Sjællandske har foretaget på baggrund af tal fra tjekditnet.dk, er 24 ud af i alt 122 postnumre i Region Sjælland, deciderede sorte internet-huller. Her har under halvdelen af alle husstande og virksomheder adgang til 100 mbit/s download og 30 mbit/s upload. I yderligere 41 postnumre er det under to tredjedele (67 procent).

En af de kommuner med flest sorte huller er Lejre kommune. Men også i Køge, Ringsted, Odsherred, Kalundborg, Sorø, Slagelse og Vordingborg kommuner er der postnumre med sorte huller.

Et bredt flertal på Christiansborg har givet håndslag på, at alle husstande og virksomheder skal have adgang til 100 mbit/s download og 30 mbit upload senest i 2020. Hidtil er udbredelsen primært sket ved hjælp af markedskræfterne. I 2016 oprettede regeringen så bredbåndspuljen på 200 millioner for at hjælpe udrulningen yderligere på vej. Men puljen har slet ikke kunnet dække behovet.

Der er derfor brug for »helt andre boller på suppen«, hvis målet om lynhurtigt internet til alle i 2020 skal nås. Og politikerne passende starte, når de i løbet af efteråret tager hul på forhandlingerne om et nyt teleforlig. Det mener regionsrådsformand i Region Sjælland, Jens Stenbæk (V).

Han foreslår, at politikerne begynder at stille større dækningskrav til tele- og mobilselskaberne, når der holdes auktioner over mobilfrekvenserne:

- Det bliver stadig dyrere at nå ud til de sidste i yderområderne. Men man kan understøtte udrulningen, som man har gjort med bredbåndspuljen. Der er bare brug for helt andre beløb, end der har været indtil nu. Og de kunne komme fra de enorme summer, man får ind fra frekvensauktionerne, siger han.

88 procent af alle borgere og virksomheder i Danmark har i dag adgang til 100 mbit/s download og 30 mbit. I Region Sjælland er det 77 procent.

Læs mere i torsdagens udgave af DAGBLADET og Nordvestnyt. E-avisen kan købes her:

arrow Lejre er et sort bredbåndshul
10. oktober 2017 kl. 09:47 Opdateret: kl. 09:47
LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.