9. december 2019
Trods stigende priser er lønkravet til børnefamilier, der vil købe hus, faktisk lavere nu i de fleste kommuner end i 2018. Foto: Elmer Madsen
Trods stigende priser er lønkravet til børnefamilier, der vil købe hus, faktisk lavere nu i de fleste kommuner end i 2018. Foto: Elmer Madsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se kort: Her kan man nu få mere hus for samme løn-kroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Se kort: Her kan man nu få mere hus for samme løn-kroner
Opdateret 06. september 2019 kl. 10:16
Sjælland - 06. september 2019 kl. 09:19
Af Tomas Revsbech
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Selv om huspriserne stiger mange steder, er det faktisk blevet lidt billigere at købe hus i stort set alle sjællandske kommuner. Det viser en opgørelse over indkomstkravet til huskøbere fra ejendomsmæglerkæden Home på baggrund af beregninger fra Realkredit Danmark.

I 14 ud af 18 sjællandske kommuner på vores egn er Realkredit Danmarks krav til børnefamiliers indkomst faktisk en lille smule lavere nu end i 2018, hvis familien vil købe et 140 kvadratmeter hus. På landsplan gælder det for 68 ud af 98 kommuner.

- Det skyldes jo først og fremmest, at renterne er faldet stærkt. Da vi tog hul på 2019, var fastforrentede lån til to procent stadig de mest normale. Nu ligger vi på 0,5 procent. Den gode økonomi betyder, at mange oplever reallønvækst, der mere end opvejer de moderate prisstigninger, vi har set på boligmarkedet, forklarer Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark, til Sn.dk

Udviklingen betyder, at indkomstkravet til en gennemsnitlig børnefamilie, der ønsker at købe 140 kvadratmeter parcelhus i Roskilde Kommune, er faldet med over 26.600 kroner siden sidste år. I 13 af de øvrige kommuner på vores egn er det faldet mellem 18.000 og 1100 kroner.

Kun i Næstved, Faxe, Ishøj og Holbæk Kommuner er lønkravet steget.

Win-win

Udviklingen giver ikke kun grund til glæde hos huskøberne, men også husejerne. Det vurderer Jørgen Munksgaard Rasmussen, boligøkonom hos Bolius - Boligejernes Videncenter.

- Hvis man ser på husejernes boligbyrde, altså hvor stor en del af deres disponible indkomst, der skal bruges på boligen, går det den rigtige vej. Boligejerne har indtil videre brugt færre penge på deres bolig i starten af 2019 end i samme periode sidste år, siger Jørgen Munksgaard Rasmussen til Sn.dk

Han mener, at fremtidsudsigterne ser særdeles gunstige ud for danske boligejere. Blandt andet fordi de historisk lave renter ser ud til at forblive lave et godt stykke tid endnu:

- Boligejerne har umiddelbart ingen grund til at være bekymrede over udviklingen. Alt tyder på, at renten forbliver lav, og at reallønnen ser ud til at stige fortsat. Det betyder alt andet lige også, at huspriserne i hvert fald ikke falder, siger han.