16. maj 2021
Politiet skal tættere på borgerne. I dag har politibetjentene lange køreture, når de rykker ud fra hovedstationerne.
gallery icon

Se billedserie

Politiet skal tættere på borgerne. I dag har politibetjentene lange køreture, når de rykker ud fra hovedstationerne.
Foto: Majbritt Holm
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se hvor politiet har lukket politiet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Se hvor politiet har lukket politiet
Sjælland - 25. august 2020 kl. 12:15
Af Søren Arildsen

I løbet af de sidste 20-30 år er antallet af lokale politistationer og politikontorer blevet kraftigt reduceret. I de fire politikredse, som dækker Sjælland uden for selve København, er der som minimum forsvundet 22 placeringer, som tidligere rummede en politistation eller et politikontor, hvorfra en eller flere betjente havde til huse og betjente borgerne.

Ved politireformen i 2007, hvor 54 politikredse blev skåret ned til 12, centraliserede politiet i stor stil dets opgaver. Samtidig placerede man sig i store enheder fysisk væk fra de borgere, man skal betjene.
Politireformen betød, at der på landsplan forsvandt mindst 85 stationer.

(Se kortet med nedlagte politistationer på Sjælland).

arrow Læs også: Løkke afviser advarsel fra Pind om ulovlighed i asylsag
Fra 30 betjente til nul

Et godt eksempel på, hvordan politiet er rykket væk fra borgerne er Korsør, som for 35 år siden havde i omegnen af 30 betjente tilknyttet politistationen. I dag er der ingen betjente, som har deres faste gang i byen. I havnebyen, hvor der bor 14.600 borgere, er der et kontor i en af kommunens administrationsbygninger. Her holder Korsør Nærpoliti åbent fire timer hver torsdag.

Frederiksværk er et andet godt eksempel på, at der er blevet langt mellem politiet og borgerne. I byen bor 12.700 indbyggere. Politiet lukkede allerede politistationen i 2005 - to år før politireformen - og flyttede politiet ind på rådhuset. Inden da havde politistationen været oppe på en bemanding på 30 mand.

Med flytningen til rådhuset blev åbningstiderne gradvist skåret ned. I dag sidder der en områdebetjent fra Nordsjælllands Politi på Halsnæs Rådhus hver torsdag mellem klokken 16 og 18.

Politiledelsen i Slagelse Politikreds har ingen planer om at nedlægge Korsør Politistation, som døgnåben station. Men de fortæller, at at stationen fik understreget sin status fordi den lå i en færgeby. Det var i 1998. Det er fra venstre chef for ordenspolitiet, Bjarne Sørensen, politimester Axel Togo Jensen og kriminalinspektør Ib Munch. Foto: Thomas Krakau

Fra døgnåbent til få timer om ugen

Siden politireformen i 2007 har tre af de politikredse, der dækker Sjælland - Københavns Vestegns Politi, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi og Midt og Vestsjællands Politi - opereret med fire stationskategorier. Hovedpolitistation, lokalpolitistation, nærpolitistation og politiekspedition.

Hovedstationerne er Roskilde, Albertslund og Næstved for henholdsvis Midt og Vestsjællands Politi, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi og Københavns Vestegns Politi.
Hovedstationerne er døgnåbne. Lokalstationerne har åbent nogle timer hver dag. Nærpolitistationer har typisk åbent et par timer en gang om ugen, og det samme gælder for politiekspeditionerne.

I Nordsjællands Politi er strukturen lidt anderledes, idet man har delt kredsen op i fire hovedstationer Nord, Syd, Midt og Vest samt nærpolitistationer. De fire hovedstationer har åbent nogle timer dagligt. Nærpolitistationerne typisk et par timer en gang ugentligt.

Regeringens ønsker til en politireform
Otte specialenheder, herunder Søik (Bagmandspolitiet), samles i en ny politikreds - National Efterforskningsenhed. Den får 800 medarbejdere og skal opklare de mest komplicerede forbrydelser.

Der skal oprettes 20 nærpolitienheder på tværs af landet.

150 ekstra lokalbetjente kobles til de 20 nye nærpolitienheder. I 2024 vil der på landsplan være 550 lokalbetjente.

150 operative politibetjente til at løse flere politiopgaver tæt på borgerne.

Antallet af medarbejdere i Rigspolitiet halveres.

Politiet styrkes ved at uddanne 150 ekstra politistuderende årligt i 2021 og 2022.
Politiet skal tilbage til borgerne

Men nu skal politiet tæt på borgerne igen. Det er den siddende regerings udspil til en ny politireform. Derfor ønsker den at oprette 20 nærpolitienheder, som skal være åbne mindst 15 timer om ugen. De ti af enhederne skal placeres øst for Storebælt.
Det er endnu ikke bestemt, hvor enhederne rent fysisk skal placeres.

De 20 enheder skal samlet bemandes med 150 lokalbetjente. Dertil skal 150 operative betjente ud på andre eksisterende stationer.

Mange af stillingerne er ikke nye. Regeringen ønsker nemlig at fjerne en del af administation fra Rigspolitiet og flytte de ud til de enkelte politikredse.

Alt for få betjente

De i alt 300 betjente, som regeringen forestiller sig, skal ud og tæt på borgerne, er dog alt for få. Det mener Claus Oxfeldt, der er formand for politiforbundet.

- Vi har sagt, at vi skal vokse med mindst 300 mand om året, og helst 3.000 over en ti-årig periode, for at politiet skal kunne hænge sammen i forhold til arbejdsmængde, siger Claus Oxfeldt.

Forbundsformanden er også bekymret for, at regeringen vil halvere antallet af stillinger i Rigspolitiet til 1000 for at få flere betjente ud at arbejde lokalt.

Når jeg ser, at der i dag ikke er flere politifolk til rådighed i Rigspolitiet, end der var i 2016, så har jeg svært ved at se, at der skal fjernes politifolk fra Rigspolitiet.
- Dem kan jeg simpelthen ikke finde, siger han.

Når det så er sagt, så mener Claus Oxfeldt, at det er godt, hvis regeringen forsøger at flytte politiet tættere på borgerne.

Frederiksværk Politistation i 2005. 1. januar året efter lukkede stationen og politiet rykkede ind på rådhuset. Foto: Lars Skov

arrow Justitsministeriets top var orienteret om asylsag: Ikke svær jura
17. september 2020 kl. 09:41 Opdateret: kl. 09:42
arrow Topjurist advarede tidligt mod adskillelse af alle asylpar
16. september 2020 kl. 10:37 Opdateret: kl. 10:38
arrow Topchef i Statsministeriet var bekymret over arrogant Støjberg
04. september 2020 kl. 16:51 Opdateret: kl. 16:52
Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?