24. august 2019
Her ses Lindholms nuværende forskningsbygninger og kontorer. I baggrunden anes skorstenen fra øens varmeværk.  Foto: Kim Rasmussen.
gallery icon

Se billedserie

Her ses Lindholms nuværende forskningsbygninger og kontorer. I baggrunden anes skorstenen fra øens varmeværk. Foto: Kim Rasmussen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se billederne: Her skal de udviste kriminelle bo

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Se billederne: Her skal de udviste kriminelle bo
Opdateret 07. december 2018 kl. 12:02
Sjælland - 07. december 2018 kl. 01:01
Af Tomas Revsbech
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Sn.dk fik torsdag lov til at besøge ugens mest omtalte ø, Lindholm, der normalt er totalt lukket af for offentligheden.

arrow Læs også: Teltlejr til flygtninge bliver på kasernen

Besøget skete dog under skrape foranstaltninger.

Selv om det sidste forskningsdyr afgik ved døden for mere end et halvt år siden, er det strengt forbudt for udefrakomne at gå ind i øens bygningert, der både rummer forskningslaboratorier, kontorer, enkelte boliger og nu tomme staldbygninger.

- Vi forsker stadig herude. Skal man ind og ud af i bygningerne, kræver det særdeles grundigt bad og helt nye sæt tøj. Der er ikke noget farligt for mennesker her, men vi risikerer, at man bærer en sygdom ud herfra, som man kan smitte andre dyr med, fortæller Kristian Møller, institutdirektør på DTU veterinærinstitut.

Eget krematorium
DTU besluttede i 2013 at lukke ned for forskningsinstitutionen. Men i skrivende stund er der ifølge DTU stadig cirka 40 forskere, laboranter, teknikere ph.d.-studerende og it-folk tilknyttet øen i større eller mindre grad.

- Der bor ikke nogen herovre. Men vi har vægtere, der overnatter herovre på skift, fortæller DTU's driftchef Anders B. Møller.

Han fortæller, at øens gullige bygninger fra 1920'erne, hvoraf en del ligger tomme hen og bringer mindelser om det tidlgiere DDR, også rumer et lille køkken, vaskeri, varmeværk og et vandværk, hvorfra vandet dog kun må bruges til toilet-faciliteter. Drikkevand transporteres over på øen, der også har et lille dyrekrematorium.

I karantæne
Hverken Kristian Møller eller Anders B. Møller kunne sige noget om det kommende, omstridte udrejsecenter. Universitetet lejer blot bygningerne på øen, som ejes af bygningsstyrelsen.

Fra 1. juni 2019 begynder DTU at lukke endegyldigt ned for al aktivitet på øen.

Hefter skal alt - både bygninger og alt indhold - vaskes og renses ekstremt grundigt for at udrydde alle potentielle smittefarer. Herefter skal bygninger og eventuelle faciliteter, DTU måtte ønske at tage med fra øen, ligge i karantæne i op til et halvt år. Først derefter kan det erklæres endegyldigt fri for smittefare.

- Vi er endegyldigt ude i slutningen af 2020. Hvad der skal ske bagefter med øen og bygnignerne, må I spørge andre om, gentog Anders B. Møller og Kristian Møller flere gange.

Uafklaret
Om bygningerne skal bruges eller rives ned er i skrivende stund uvist.

»Der er på nuværende tidspunkt ikke taget stilling til brugen af bygningerne«, oplyser bygningernes ejer, Bygningsstyrelsen.

Styrelsen henviser i øvrigt til Udlændinge- og Integrationsministeriet i forhold til øvrige spørsmål om en fremtidig etablering af et udrejsecenter på Lindholm.

arrow FAKTA: Her er op og ned i Lindholm-debatten
14. december 2018 kl. 05:04 Opdateret: kl. 18:05
arrow Forslag: Lad udviste bo på et skib
13. december 2018 kl. 22:30 Opdateret: kl. 23:34
arrow Lindholmbeboere kan næsten vade i land
13. december 2018 kl. 10:07 Opdateret: kl. 16:18