25. september 2021
Anders Færk døde ikke 10. september, fordi hans kone kunne give hjertemassage, inden ambulancefolkene kom og tilkaldte helikopteren. Forleden takkede han sine redningsfolk. Foto: Jens Wollesen
Anders Færk døde ikke 10. september, fordi hans kone kunne give hjertemassage, inden ambulancefolkene kom og tilkaldte helikopteren. Forleden takkede han sine redningsfolk. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sådan skal mange flere overleve hjertestop

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Sådan skal mange flere overleve hjertestop
Sjælland - 31. oktober 2018 kl. 16:34
Af Tine Fasmer

2179 frivillige hjertereddere er godt, men der er brug for endnu flere.

arrow Læs også: Hjerte-kampagne er gået over al forventning

I løbet af de næste fire til seks år går Region Sjælland efter at få mindst 6000 og meget gerne 8000 borgere til at melde sig.

- Jeg er bestemt optimistisk. Vi har brug for at få skabt en sand folkebevægelse, så det bliver mindre risikabelt at få hjertestop uden for sygehuset, siger præhospital direktør Benny Jørgensen.

Ifølge de nyeste tal fra Dansk Hjertestop Register overlever cirka 12,8 procent af danskerne at få hjertestop uden at være på sygehuset. Den største risiko er i hjemmet, hvor otte procent overlever, mens op mod 24 procent med hjertestop i det offentlige rum overlever.

Det skal ses i sammenhæng med, at cirka 72 procent af alle hjertestop netop sker i offentligheden eller i hjemmet.

De næste skridt
Når pulsen har lagt sig efter en måneds intensiv kampagne, fortsætter Benny Jørgensen og hans stab med at sprede budskabet.

- Den næste indsats kommer til at ske over for uddannelsesinstitutionerne i regionen, vi vil tage fat i alle rektorerne, så førstehjælp også kommer ud på VUC, Absalon, CELF, ZBC og Erhvervsakademi Sjælland og så videre, så vi bedre kan nå folk, der er i gang med en uddannelse eller efteruddannelse, siger Benny Jørgensen.

Vognmænd og køreskoler kan også forvente at få et prik på skulderen, for de er oplagte kandidater til at få en hjertestarter i vognen.

Regionen vil også henvende sig til egnens kommuner for at få flere til at overveje, hvordan de kan bidrage til, at flere overlever hjertestop.

- Vi vil meget gerne have kommunerne til at sikre, at hjemmeplejen for eksempel kører med hjertestartere og kan blive tilkaldt ved hjertestop, ligesom vi også gerne vil have politiet med, siger Benny Jørgensen.

En kortlægning af regionen skal afsløre, hvor der er huller i beredskabet.

- Det vil vi bruge til at gå mere konkret ud til lokalråd og ejerforeninger. Men vi kan allerede nu se, at de nuværende cirka 600 aktive hjerteredderne (de øvrige er ikke igennem førstehjælpkursus endnu, red.) bliver kaldt ud til hjertestop, så det fungerer, siger Benny Jørgensen.

Stemmer du til kommunalvalget i år?