
17.339 mennesker har ifølge seneste optælling fra Statens Serum Institut fået første vaccination i Region Sjælland, der netop er gået i gang med at bruge af tredje sending vaccine fra Pfizer-BioNTech.
De 8000 vaccine-portioner, der i denne uge er leveret til regionen, bliver i høj grad brugt til at re-vaccinere plejehjemsbeboerne, som man startede med at vaccinere 27. december.
- Vi kommer til at reservere omkring to-tredjedele af vaccinerne i tredje sending til at få vaccineret plejehjemsbeboerne, som blev vaccineret først. På mandag er der gået 21 dage, så derfor skal vi i gang. Men jeg er også meget stolt af, at vi bliver helt færdig med at vaccinere plejehjemmene i næste uge, siger Trine Holgersen, direktør for Det nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland.
De øvrige vacciner i denne uge bliver brugt til at vaccinere ældre over 65 år, der modtager hjemmepleje og praktisk hjælp i hjemmet.
Fem biler med vaccinationshold kører rundt i kommunerne, så der bliver åbnet lokale pop-up-vaccinationssteder.
- Vi kommer i alle 17 kommuner og er der måske en time eller to, så de borgere i målgruppen, som kommunen ved er særligt sårbare og for eksempel ikke kan tåle at få vaccinen i et vaccinationscenter, kan blive vaccineret. Alle kommuner får tilbuddet, men enkelte har som Slagelse takket nej, fordi de har et vaccinationscenter i kommunen, så hvis de skal samle borgere og køre dem, kan de lige så godt køre dem til vaccinationscenteret, forklarer Trine Holgersen og tilføjer:
- Det var rørende at se, hvor glade borgerne er for at blive vaccineret.
Ellers opfordres alle i målgruppen, der får en indkaldelse til vaccination, og selv kan komme afsted, til at bestille en tid i et vaccinationscenter. Hvis der ikke er ledige tider, skyldes det, at der ikke er flere vacciner før næste sending.
Regionen har foreløbig vaccinationscentre i Holbæk, Slagelse, Roskilde, Næstved, Nykøbing F og Maribo.
- Så længe vi har så få vacciner, giver det ikke mening at have flere fysiske lokaliteter - derfor har vi pop-up steder. Ellers vil der gå vaccine til spilde, fordi vaccinen fra Pfizer-BioNTech er så skrøbelig, siger Trine Holgersen.
Også ansatte på plejecentrene er vaccineret første gang. Det samme gælder en del ansatte i Det nære Sundhedsvæsen.
- Vi prioriterer borgerne først. Men hvis der er vacciner i overskud, som vi ikke har mulighed for at tilbyde borgerne, så bliver de tilbudt til frontpersonalet. I Det nære Sundhedsvæsen har vi ansatte, der kommer ude i »klinikken« og kan komme tæt på Covid-19-smittede, siger Trine Holgersen.
Hun understreger, at man ikke kommer igennem hele gruppen af mennesker over 65 år med hjælp i hjemmet lige med det samme:
- Det er en meget stor gruppe mennesker i Region Sjælland.
På sygehusene er frontpersonale - som ansatte på kræftafdelinger, Covid-19-afsnit og akutafdelingerne - blevet tilbudt vacciner. Det samme gælder ambulancefolk og praktiserende læger.
Kommentarer
Vi ønsker en åben og livlig debat på sn.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen fjerner indlæg, der ikke lever op til SN.dks retningslinjer og gældende lovgivning. Se retningslinjerne her