23. september 2020
Socialdemokraternes ordfører for kommunal udligning, Christian Rabjerg Madsen, vil ikke diskutere konkrete elementer og detaljer i en udligningsreform, men understeger, at behovet er der. Pressefoto: Socialdemokraterne.
Socialdemokraternes ordfører for kommunal udligning, Christian Rabjerg Madsen, vil ikke diskutere konkrete elementer og detaljer i en udligningsreform, men understeger, at behovet er der. Pressefoto: Socialdemokraterne.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: S: Nuværende udligning sikrer ikke ens velfærd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

S: Nuværende udligning sikrer ikke ens velfærd
Sjælland - 24. januar 2020 kl. 13:55
Af Tomas Revsbech
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det nuværende udligningssystem sikrer ikke ens velfærd i hele landet. Derfor skal det laves om.

arrow Læs også: V: Flere penge eller en motorvej

Det fastslår Christian Rabjerg Madsen, finansordfører og ordfører for kommunal udligning i Socialdemokratiet, forud for de forestående forhandlinger om en reform af udligningssystemet.

De Radikales kommunalordfører Kathrine Olldag har forud for forhandlingerne meldt ud, at hun ønsker at afskaffe det nuværende system, der reelt indeholder tre udligningssystemer, til fordel for ét system.

Det vil betyde at den såkaldte hovedstadsudligning, som 34 kommuner i og omkring hovedstaden har som en ekstra, internt udligning oven i den almindelige udligning, reelt afskaffes. (Læs interviewet med Kathrine Olldag her.)

En grundsten for velfærd

Det ønsker Christian Rabjerg Madsen ikke at kommentere på.

- Vi har ikke lagt vores model frem endnu. Så det er for tidligt, at gå ind og diskutere enkeltdetaljer, siger ordføreren.

Han understreger dog, at han og regeringen helt overordnet mener, at systemet skal laves om:

- Overordnet set er udligningssystemet en grundsten i vores velfærdssamfund, fordi det skal sikre et nogenlunde velfærdsniveau over hele landet.

- Det leverer vores nuværende system ikke. Der er for store forskelle på, hvilken service og hvilket serviceniveau, som landets kommuner kan tilbyde. Danmark er for lille til så store forskelle, og de uligheder skal vi have rettet op på, siger han til Sn.dk.

V: Ingen kommentarer endnu

Sn.dk har også forsøgt at få en kommentar fra Venstres politiske ordfører Sophie Løhde, der dog har følgende svar:

- Vi vil se et udspil fra regeringen med alle beregninger før vi går ind i en nærmere diskussion om enkelt elementer, skriver hun i en sms.

De 34 kommuner i hovedstadsområdet har i dag en ekstra, intern udligning oven i den almindelige udligning mellem landets kommuner.

Det betyder følge Olldag, at hovedstadskommunerne får dækket 88 procent af deres strukturelle underskud - forskel mellem skatteindtægter og udgifter. Kommuner uden for hovedstaden kan få hjælpe fra flere puljer.

Men når det gælder de strukturelle underskud får de groft sagt dækket 61 procent af underskuddet i udligningssystemet.

arrow R: Velfærd skal ikke afhænge af postnummer
23. januar 2020 kl. 22:00 Opdateret: kl. 13:07
Har debatten om sexisme taget overhånd?