19. maj 2021
Kim Janos Pedersen og Hjertepiloterne har netop indgået et samarbejde med Region Sjælland. Målet er dog at få alle fem regioner med og 1000 hjertepiloter over hele landet. Foto: Tomas Revsbech
Kim Janos Pedersen og Hjertepiloterne har netop indgået et samarbejde med Region Sjælland. Målet er dog at få alle fem regioner med og 1000 hjertepiloter over hele landet. Foto: Tomas Revsbech
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Rullende hjertestartere skal redde flere liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rullende hjertestartere skal redde flere liv
Opdateret 05. juli 2018 kl. 10:16
Sjælland - 04. juli 2018 kl. 13:14
Af Tomas Revsbech

Selv om der er kommet flere tusinde hjertestartere rundt om i landet, er det stadig kun 12 procent af de knapt 4000, som hvert år bliver ramt af hjertestop, som overlever.

arrow Læs også: Hjertelæge: Mænd over 50 bør træne med andre

Det skyldes blandt andet, at der ofte er for langt hen til en hjertestarter, når ulykken rammer. Jo længere tid der går fra hjertestoppet indtræffer, til hjælpen når frem, jo større er risikoen for, at patienten dør.

Men nu vil et nyt privat projekt, Hjertepiloterne, forsøge redde flere liv ved at bringe rullende hjertestartere i spil. Det skriver DAGBLADET og Nordvestnyt.

Tanken bag projektet er at få håndværkere, taxaer, sælgere, vagt- og transportfirmaer og andre virksomheder såvel som kommuner og privatpersoner til at til at investere i hjertestartere i deres biler og gøre chaufførerne til hjertepiloter, så de kan træde til, når der sker et hjertestop i nærheden.

- Jeg har selv kørt ambulance i mange år og ved, hvor meget tiden betyder for en patients overleveleseschancer. Jo flere vi kan få ud, som kan bruge hjertestartere, jo større er chancen for, at vi kan redde flere liv, siger Kim Janos Pedersen, projektleder på hjertepilot-projektet, til aviserne.

Hjertepiloterne har netop indgået en aftale med Region Sjælland, som betyder, at regionens præhospitale beredskab kan aktivere den nærmeste person, der er med i hjertepilot-ordningen, når ulykken er ude. Det sker via en app, som hjertepiloten har installeret på sin telefon.

Det koster 212 kroner om måneden i abonnement for virksomheder at have en hjertestarter og hjertepilot. For private er prisen 199 kroner.

Ordningen giver virksomheder mulighed for at få kompensation for tabt arbejdsfortjeneste, hvis en af deres medarbejdere rykker ud for at redde liv i arbejdstiden.

Mål: 1000 Hjertepiloter

Ud over Region Sjælland har også Region Syddanmark vist interesse for projektet. Ambitionen er, at udbrede ordningen til alle fem regioner og få 1000 hjertepiloter over hele landet.

Både Kim Janos Pedersen og Rene Arne Bergmann, funktionsleder for den operative tjeneste i Region Sjælland, understreger, at hjertepiloterne er et supplement til regionens beredskab.

Rettelse: Det fremgik i første omgang ikke af artiklen, at det kostede penge at blive hjertepilot.

Artikel rettet 05.juni kl. 10:16

arrow Med hjertet på rette sted
02. oktober 2018 kl. 10:17 Opdateret: kl. 10:17
arrow Bliv førstehjælper - sådan tilmelder du dig
02. oktober 2018 kl. 09:19 Opdateret: kl. 13:05
Siden oktober sidste år har det været obligatorisk at bruge mundbind i blandt andet det offentlige rum og detailhandlen. Ønsker du, at mundbindet droppes hurtigst muligt?