8. juli 2020
Ifølge Roskilde-borgmester Joy Mogensen (S), der her ses efter en stormflod i Jyllinge ved Roskilde Fjord i 2017, kan vi ikke blive ved med blot at snakke om klimaproblemerne. Foto: Thomas Olsen.
Ifølge Roskilde-borgmester Joy Mogensen (S), der her ses efter en stormflod i Jyllinge ved Roskilde Fjord i 2017, kan vi ikke blive ved med blot at snakke om klimaproblemerne. Foto: Thomas Olsen.
Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Roskilde først til at droppe kul og olie: Nødt til at handle nu

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Roskilde først til at droppe kul og olie: Nødt til at handle nu
Sjælland - 06. september 2018 kl. 13:49
Af Tomas Revsbech
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Da stormen Bodil ramte Danmark i 2013 mistede 600 familier i Roskilde Fjord midlertidigt deres hjem, mens Roskildes berømte Vikingeskibsmuseum var tæt på at blive oversvømmet.

arrow Læs også: Høje-Taastrup holder fast i kul og olie

Med stormen kom der pludselig større alvor over de grønne intentioner i Roskilde byråd. Og det førte i sidste ende til en politisk beslutning om, at kommunen ikke måtte investere i fossile energier, fortæller Roskildes borgmester Joy Mogensen (S) til DAGBLADET.

- Problemet var, at der blandt bankerne og den øvrige finansbranche var en tilbageholdenhed over for at oprette fossilfrie produkter. Så vi begyndte at italesætte det halvandet år før, vi faktisk skulle vedtage en ny finansiel strategi, og det endte med, at der så faktisk var oprettet fossilfrie investeringsmuligheder, da vi satte opgaven i udbud, fortæller hun.

Kommunen blev dermed den første i landet, der formelt droppede muligheden for at investere i fossile energier.

Roskilde Kommune har investeret i obligationer for omkring 700 millioner kroner.

Selv om det lyder af meget, er det faktisk »småpenge« i forhold kommunens samlede årlige budget på omkring syv milliarder, og i forhold til de milliarder af dollars og euro, der strømmer rundt på finansmarkederne hver eneste dag.

Joy Mogensen insisterer dog på, at kommunernes beslutning om at investere fossilfrit eller ej, har en betydning.

- Vores beslutning har jo været med til at få bankerne til at skabe de her fossilfrie investeringspuljer, siger hun, og fortsætter:

- Vi har alle sammen et ansvar, og vi har talt, undersøgt og tænkt over klimaproblemerne i over 20 år. Vi er nået dertil, hvor vi skal stoppe med at tænke nu og handle i stedet. Vi ved ikke alt, men vi risikerer, at vi står om 15-20 år, hvor det måske er for sent at handle i tide. Det tror jeg, at vi vil fortryde, siger hun.

arrow Se kort: Her dropper kommuner olie og kul
06. september 2018 kl. 10:15 Opdateret: kl. 09:52
Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?