23. oktober 2021
Rekordmange unge blev i nat optaget på en videregående uddannelse - herunder mere end 6400 på en videregående uddannelse i Region Sjælland. Her ses studerende på på vej til første dag på Roskilde Universitet sidste år. Foto: Kenn Thomsen.
gallery icon

Se billedserie

Rekordmange unge blev i nat optaget på en videregående uddannelse - herunder mere end 6400 på en videregående uddannelse i Region Sjælland. Her ses studerende på på vej til første dag på Roskilde Universitet sidste år. Foto: Kenn Thomsen.
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Rekordmange unge optaget på sjællandske uddannelser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Rekordmange unge optaget på sjællandske uddannelser
Sjælland - 28. juli 2020 kl. 00:15
Af Tomas Revsbech

Næsten 70.000 unge danskere fik i nat en god besked: De er blevet optaget på en videregående uddannelse.

arrow Læs også: Roskilde har fået sin egen spiral: Er ikke kun til de studerende

Det er rekordmange - ikke bare på landsplan, men også på Sjælland, hvor 6468 unge er blevet optaget på en videregående uddannelse i enten Roskilde, Køge, Holbæk, Kalundborg, Sorø, Slagelse, Næstved, Vordingborg og Nykøbing F.. Enten hos Professionshøjskolen Absalon, Zealand - Sjællands Erhvervsakademi, Roskilde Universitet eller Syddansk Universitets afdeling i Slagelse.

Vejen til rekord-optaget blev banet, da politikerne på Christiansborg i foråret blev enige om at oprette 5000 ekstra studiepladser på landets videregående uddannelser som en konsekvens af Corona-krisen.

Men Ulla Skaarup, der er rektor på Zealand, er glad og lettet. Både fordi så mange unge har søgt, men også at de har haft kvalifikationerne i orden, så de faktisk er blevet optaget:

- I lyset af hele Corona-krisen har vi hen over foråret ikke rigtig vidst, hvad vi skulle forvente. Men det er endt med, at flere unge ville ind og læse, og vi har kunnet fordele de fleste af dem på vores uddannelser. Det samme gælder de øvrige erhvervsakademier og professionshøjskolerne, siger hun.

Jobsikre og kendte uddannelser hitter

Zealand har blandt andet kunne optage flere på »jobsikre« uddannelser som datamatiker og bygningskonstruktør. Men også på Zealands største uddannelse: Finansøkonom, har man optaget 156 ansøgere - 20 procent flere end sidste år.

- Det er en uddannelse, mange kender. Ud over jobsikkerhed, så har uddannelser, som mange kender i forvejen, oplevet fremgang hos os, siger Ulla Skaarup.

Også hos Professionshøjskolen Absalon har man optaget flere på uddannelser med stor jobsikkerhed, heriblandt uddannelserne til pædagog, sygeplejersker, socialrådgiver og lærer.

- Men jeg tror også, at stigningen skyldes, det er erhverv, der er oppe i tiden. Sygeplejerskerne har stået i front under coronaen, mens der er kommet minimumsnormeringer for pædagoger. Også lærerfaget har været meget i fokus de senere år, siger Absalons rektor, Camilla Wang.

RUC: Flere på engelsksproget naturvidenskab

På Roskilde Universitet (RUC) har man ikke øget optaget, men det skyldes, at man har haft det samme antal studiepladser på de to store humanistiske og samfundsvidenskabelige bacheloruddannelser.

- Til gengæld har vi kunnet optage lidt flere på den engelsksprogede udgave af vores naturvidenskabelige bacheloruddannelse, og det er glædeligt.

- For det kan være svært for udenlandske ansøgere at leve op til optagelseskravene, og det viser, at vi har haft kvalificerede ansøgere. Samtidig er det vores erfaring, at mange af dem bliver her i landet og arbejder, når de er færdiguddannede, siger rektor på RUC, Hanne Leth Andersen.

Fakta: Så mange er optaget på sjællandske uddannelser

  • Professionshøjskolen Absalon har optaget 2836 ansøgere - 6 pct. flere end sidste år. Dertil kommer 217 på stand by.
  • Zealand - Sjællands Erhvervsakademi har optaget 1462 ansøgere - 8 pct. flere end sidste år. Dertil kommer 64 på Stand by.
  • Roskilde Universitet (RUC) har optaget 1806 ansøgere - samme niveau som sidste år. Ingen er på stand by.
  • Syddansk Universitets afdeling i Slagelse har optaget 364 ansøgere på tre bacheloruddannelser. Ingen er på stand by.

Kilder: Uddannelses- og forskningsministeriet, Absalon, Zealand. RUC.

arrow Flere søger ind hos erhvervsakademiet
06. juli 2020 kl. 06:00 Opdateret: kl. 16:38
arrow Her er Sjælland nu omdøbt til Zealand
06. januar 2019 kl. 08:15 Opdateret: kl. 15:27
arrow Vendt 180 grader: Nu møder de studerende hinanden
31. oktober 2018 kl. 14:58 Opdateret: kl. 12:43
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?