20. november 2018
Regntøj, løbetøj, skitøjet og alt det andet udendørstøj er får ofte sin vand- og smudsafvisende effekt fra det miljøskadelige fluor. Foto: Hans Jørgen Johansen
Regntøj, løbetøj, skitøjet og alt det andet udendørstøj er får ofte sin vand- og smudsafvisende effekt fra det miljøskadelige fluor. Foto: Hans Jørgen Johansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Regntøjet drypper med farlig kemi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Regntøjet drypper med farlig kemi
Sjælland - 22. januar 2018 kl. 07:00
Af Tine Fasmer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Når vi smider flyverdragten, skibukserne, regntøjet og løbetøjet i vaskemaskinen, kan den gode vand- og smudsafvisende effekt ryge ud med vaskevandet. Det er noget skidt, og problemet begynder allerede i produktionen.

Meget udendørstøj holder nemlig vandet ude og skidtet væk, fordi det er fyldt med miljøskadelige kemiske fluorstoffer.

Miljøstyrelsen vil lære os at se efter alternativer.

- Vi har et ønske om at få udfaset fluorstoffer. Stofferne er problematiske, fordi de er svært nedbrydelige i naturen. Derudover ved man, at nogle fluorstoffer er skadelige for mennesker. Blandt de stoffer, som er undersøgt mest grundigt, er der observeret effekter på leveren og reproduktionen (dvs de kan skade forplantningen eller det ufødte barn). Nogle af stofferne er også mistænkt for at være kræftfremkaldende, siger Louise Fredsbo Karlsson, Miljøstyrelsen, AC-tekniker og faglig ansvarlig for kampagnen.

Den danske tøjbranche har også fokus på problemet.

- De danske virksomheder er generelt meget opmærksomme og proaktive i forhold til problematikken, men i en global branche som vores er der behov for opmærksomhed og endnu mere viden. Det gælder også blandt forbrugerne, som har krav på større indsigt og et bredt udvalg af fluorfrit outdoor tøj, udtaler Jette Lindgaard, teknik- og miljøchef i brancheorganisationen Dansk Mode og Textil.

Hvis du vil undgå tøj, der er behandlet med fluor, kan du spørge eller lede efter tøj og sko, der er mærket »Fri for fluorstoffer«, »PFC-fri«, »Flourocarbon free« eller Fluorine free«. Du kan også få en guide til at undgå fluor på www.fluorfri.dk.

- Hvis man allerede har købt udendørstøj, der indeholder fluorstoffer, skal man ikke bruge tøjet anderledes, end man ellers ville have gjort. Men hvis man vil gen-imprægnere tøjet, anbefaler vi, at man vælger en fluorfri imprægnering, siger Louise Fredsbo Karlsson.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.