15. juli 2020
Region Sjælland sætter i alt otte millioner kroner af reducere brugen af plastik på sygehuse og i resten af organisationen. Foto: Elmer Madsen
Region Sjælland sætter i alt otte millioner kroner af reducere brugen af plastik på sygehuse og i resten af organisationen. Foto: Elmer Madsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Region vil bruge mindre plastik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Region vil bruge mindre plastik
Sjælland - 15. oktober 2019 kl. 12:00
Af Tine Fasmer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kan sygehusene i nogle tilfælde bruge pap eller bambus i stedet for plastik? Undgå at bruge så mange plastikposer? Og kan flere plastikprodukter genanvendes?

Det vil Region Sjælland bruge i alt otte millioner kroner på at finde ud af og siden gennemføre ændringer.

I det netop indgåede budgetforlig mellem Socialdemokratiet, Venstre, Radikale, SF, Liberal Alliance og Konservative er der afsat 1,5 millioner kroner fra de regionale udviklingsmidler og samme beløb fra sundhedsområdet til at reducere brugen af plastik og mindske regionens CO2-aftryk,

Projektet skal foreslå nye muligheder for genanvendelse, alternative nedbrydelige materialer og foreslå mere effektiv affaldssortering.

En af dem, der mest aktivt har talt for at få sagt farvel til mere plastik, er socialdemokraten Freddy Blak.

- Jeg har længe forsøgt at gøre op med plastikforbruget. Det blev sparket til hjørne, da Jens Stenbæk (V) var regionsrådsformand, men jeg blev ved at presse på. Jeg er glad for, at det nu bliver taget alvorligt, og der er lagt op til grønnere investeringer, siger Freddy Blak.

Tre millioner i 2019

De tre millioner kroner kommer fra dette års budget. Yderligere fem millioner kroner er afsat på 2020-budgettet, og de skal bruges til at sikre, at projektets anbefalinger bliver gennemført.

- Det handler jo om hele klimadebatten. Vi kan ikke blive ved med at forbruge plastik på den måde, verdenshavene bliver svinet til, og plastik bliver fundet i fisk og andre dyr. Hvis vores børnebørn og oldebørn skal have en ordentlig verden, må vi til at starte på at gøre noget rigtigt, siger Freddy Blak.

Grønne krav

Det politiske flertal er også enige om at sætte et grønt aftryk på regionens sparepenge.

På kort sigt vil Region Sjælland omlægge investeringer for op mod 200 millioner kroner, så aktier og virksomhedsobligationer investeres i virksomheder med grøn profil med en krav om fx mindre miljømæssig belastning. Fremtidige investeringer skal så vidt muligt kun investeres i grønne værdipapirer. Partierne vil dog sikre sig, at regionen ikke får forøget risiko for tab ved at omlægge investeringerne.

Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?