20. november 2018
Holbæk Sygehus modtager medicinske patienter fra hele Nordvestsjælland samt Lejre og Roskilde Kommuner. Foto: Christian Mikkelsen
Holbæk Sygehus modtager medicinske patienter fra hele Nordvestsjælland samt Lejre og Roskilde Kommuner. Foto: Christian Mikkelsen
Foto: Mik
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Region og sygeplejersker strides om ansvar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Region og sygeplejersker strides om ansvar
Sjælland - 07. februar 2018 kl. 09:40
Af Tine Fasmer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kan hårdt pressede sygeplejersker fralægge sig ansvar og lægge det på ledelsen? Region Sjælland og Dansk Sygeplejeråd er uenige - også om fortolkningen af et svar fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Dansk Sygeplejeråd meldte for halvanden uge siden sygeplejerskerne på Holbæk Sygehus mulighed for at sende en »fralæggelseserklæring«, når de møder ind på en vagt, hvor antallet af patienter og antallet af ansatte slet ikke hænger sammen.

Set med regionens briller har de fået medhold fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Men spørger man Dansk Sygeplejeråd, er de lige så overbevist om, at styrelsen er enige med dem.

- Styrelsen følger den linje, som regionen har vurderet, at man kan anlægge en i sådan situation. Jeg synes, at Dansk Sygeplejeråds rådgivning har været for vidtgående. Medarbejderne er blevet bibragt en opfattelse af, at de kan fralægge sig ansvaret ved vagtens begyndelse, siger Marianne Wenzell Evers, HR-direktør i Region Sjælland.

Næstformand i Dansk Sygeplejeråd Dorte Steenberg er forundret over regionens fortolkning:

- Styrelsen medgiver os, at vi har ret og pligt til at gøre ledelsen opmærksomme på, når vi enten ved vagtens begyndelse eller i løbet af vagten bliver bekymret for, om ressourcesituationen kan have konsekvenser for patientsikkerheden, siger Dorte Steenberg, der ryster på hovedet af HR-direktørens bud om, at det autoriserede sundhedspersonale først kan sige fra i en konkret uholdbar arbejdssitution:

- Så risikerer patienten jo i værste fald at dø. I den konkrete situation har vi jo det faglige og professionelle ansvar, siger hun.

Holbæk Sygehus er især presset på Medicinsk Afdeling, der modtager patienter fra Nordvestsjælland, Lejre og Roskilde.

I 2017 har patienter 1008 gange måttet overnatte på gangen på medicinsk afdeling i Holbæk. Det er næsten lige så mange som på de medicinske afdelinger på sygehusene i Slagelse, Køge og Nykøbing F. tilsammen, der i alt har haft patienter overnattende på gangen 1075 gange.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.