21. juni 2021
Kan du af den ene eller anden grund ikke selv komme hen til Testcenter Danmarks telte i Næstved eller Roskilde, hvis du har bestilt tid til test for mulig coronasmitte, kan Region Sjælland også sende en bil ud til dig.
Kan du af den ene eller anden grund ikke selv komme hen til Testcenter Danmarks telte i Næstved eller Roskilde, hvis du har bestilt tid til test for mulig coronasmitte, kan Region Sjælland også sende en bil ud til dig.
Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Region kører ud og coronatester i bankens biler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Region kører ud og coronatester i bankens biler
Opdateret 19. maj 2020 kl. 13:03
Sjælland - 19. maj 2020 kl. 13:00
Af Tine Fasmer

Danske Bank har kvit og frit lånt Region Sjælland 13 biler, der kan køre ud og corona-teste folk, der har svært ved at komme til testcenteret.

arrow Læs også: Ahhh hvor er det nemt at blive corona-testet

Sundhedsministeriet har netop skruet endnu en tak op for teststrategien og tilladt alle voksne borgere i Danmark at få en coronatest.

Det foregår ved at bestille en tid i Testcenter Danmarks telte, der i Region Sjælland er opstillet på Dyrskuepladsen i Roskilde og i Rådmandshaven i Næstved.

I første omgang kan 600.000 borgere mellem 18 og 25 år få taget en coronatest uden at have en henvisning fra læge eller arbejdsgiver. Det udbredes gradvist til de øvrige voksne årgange. I første omgang får man mulighed for at bestille én test, når man føler behov for det i løbet af de næste 180 dage, oplyser ministeriet.

I sidste uge tog Region Sjælland også imod 13 biler af mærket Kia Rio, der kan køre ud for at teste mennesker, der har været i kontakt med Covid-19-smittede uden selv at have fået symptomer på sygdommen. Bilerne er udlån omkostningsfrit af Danske Bank.

Biler stod stille

Danske Banks leasingselskab Nordania havde på grund af coronakrisen mange biler stående.

- Danske Bank henvendte sig til Danske Regioner med tilbuddet, og det giver jo god mening for os, fordi Region Sjælland har så stor ydergeografi. Vi skal kun betale brændstof, siger Benny Jørgensen, præhospital direktør.

Fakta
Teststrategien i Danmark følger to spor:
  • Sundhedssporet, hvor sygehusene tester mennesker med symptomer på sygdommen.
  • I Region Sjælland bliver testene analyseret på Regional Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, der får hjælp til at klare flere analyser af Novo Nordisk.
  • Samfundssporet er organiseret under Statens Serum Institut, der også analyserer alle test, med støtte fra Novo Nordisk og med finansiering fra Novo Nordisk Fonden - Testcenter Danmark.
  • Testcenter Danmark tester i Næstved og Roskilde samt 14 andre steder i landet bl.a. mennesker, der har været i kontakt med covid-19-smittede. I udgangspunktet mennesker uden symptomer.

Seks biler er placeret ved testcentret i Roskilde og syv ved testcentret i Næstved. De skal betjene mennesker, der har vanskeligt ved selv at møde op i et af de to testcentre. Eller i tilfælde hvor det af andre årsager er mere praktisk at køre ud for at teste folk.

- Når vi skal lave smitteopsporing blandt de nærmeste til mennesker, der får konstateret Covid-19, skal det ikke være afstanden, der afgør, om folk får det gjort. Det kan også være en af bilerne, der kører ud for at teste medarbejderne, hvis der for eksempel bliver konstateret et coronatilfælde i en lille børnehave i Store Heddinge, så daginstitutionen ikke behøver at lukke, forklarer Benny Jørgensen.

Ville gerne bidrage

Sn.dk spurgte Mark Wraa-Hansen, direktør for Danske Banks Nordania Leasing, om gaven er en måde at skaffe banken goodwill og reklame:

- For os handler det ikke om Danske Bank, men om at verden står midt i en corona-pandemi, og det er i alles interesse at bidrage med det, vi kan. Vi gør det ikke for at lave et reklamestunt, det er en gestus og et led i, at vi har kigget på tværs af hele Danske Bank og set på, hvad vi eventuelt kunne gøre. Vi er glade for at kunne bidrage til øget smitteopsporing. Ideen er, at det ikke skal koste Region Sjælland noget, vi betaler alle udgifter (bortset fra en eventuel selvrisiko ved skader, red.), siger Mark Wraa-Hansen og tilføjer:

- De kan låne de 13 biler, så længe de har brug for dem. Men hvis de skal bruges til andet end formål, der har med corona at gøre, så må regionen da lige ringe.

Thomas Olsen

Danske Bank har endnu ikke aftalt udlån af andre biler med de øvrige fire regioner.

- Vi har en fin dialog, men man skal også lige se, hvad behovet eventuelt er, og hvordan det fungerer i Region Sjælland, siger Mark Wraa-Hansen.

Gave er okay

Professor i forvaltnings- og kommunalret ved Aalborg Universitet Sten Bønsing gør opmærksom på, at donationer til regionerne - også under coronakrisen - skal betragtes som en indtægt for regionen og godkendes af politikerne.

Men han ser ikke umiddelbart noget problem i, at Region Sjælland har takket ja til at låne bilerne af Danske Bank.

- Offentlige myndigheder må lovligt tage imod gaver (modsat den enkelte offentlige ansatte, red.). Det kan dog være betænkeligt, hvis giveren har en særlig interesse, for eksempel i forhold til kontraktlige forhandlinger eller ejerforhold, siger Sten Bønsing.

Han påpeger, at det kan være mere betænkeligt, når fx virksomheder som Bestseller og Alibaba har doneret værnemidler til regionerne, fordi de har interesse i virksomheden, der producerer produktet. På den led kan gaven inddirekte føre til senere køb af samme type værnemidler.

arrow Cotonatest: Endelig kom der svar
09. maj 2020 kl. 11:00 Opdateret: kl. 12:29
arrow Borgere undres: Der er meget roligt i testcentret
03. maj 2020 kl. 10:47 Opdateret: kl. 10:47
arrow Beredskabsdirektør besøgte testcenteret
02. maj 2020 kl. 18:40 Opdateret: kl. 15:59
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?