7. august 2020
Region Sjælland har satset markant på at få frivillige til at lære at give hjerte-lungemassage, men nu er projektet Danmark redder liv måske på vej til at blive afløst af Trygfondens ordning. Foto: Peter Andersen
Region Sjælland har satset markant på at få frivillige til at lære at give hjerte-lungemassage, men nu er projektet Danmark redder liv måske på vej til at blive afløst af Trygfondens ordning. Foto: Peter Andersen
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Region er på vej til at droppe førstehjælper-indsats

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Region er på vej til at droppe førstehjælper-indsats
Opdateret 21. november 2019 kl. 09:57
Sjælland - 21. november 2019 kl. 09:19
Af Tine Fasmer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Selv om de får ros, tyder meget tyder på, at de frivillige førstehjælpere ved hjertestop i »Danmark redder liv«, bliver erstattet af frivillige »hjerteløbere« under TrygFondens hat.

arrow Læs også: Hjerteløbere løber ind i Region Sjælland

Politikerne i Region Sjællands udvalg for det nære sundhedsvæsen diskuterer at droppe ordningen »Danmark redder liv«, som regionen ellers har postet meget energi og konkret 1,1 millioner kroner i at få godt i gang.

TrygFonden, der i forvejen har samarbejdsaftaler om »hjerteløbere« i Region Hovedstaden og Region Midtjylland, vil nemlig gerne have aftaler med de øvrige tre regioner.

Region Nordjylland har allerede sagt ja til med virkning fra 2020.

Det overvejer Region Syddanmark, som ellers var med i samarbejdet om »Danmark redder liv«, også. Her tager politikerne endelig stilling på mandag.

Region Sjælland risikerer altså at blive helt alene, hvis politikerne ikke siger ja til TrygFondens tilbud.

Fakta
  • »Danmark redder liv« er oprettet af Region Sjælland, Region Syddanmark, Dansk Folkehjælp og FirstAED.
  • Der er 1905 frivillige i Region Sjælland.
  • En del af dem er organiseret i 25 landsbyklynger.
  • Førstehjælperne skal have mindst 4 timers kursus, der skal opdatereres hvert 2. år.
  • Desuden skal de have ren børneattest.
  • Hvis man vil være hjerteløber, skal man blot melde sig hos TrygFonden.
  • TrygFonden vil betale de første fem års drift, hvis Region Sjælland indgår aftalen.

I dag er der uddannet 1905 frivillige førstehjælpere i Region Sjælland, som bliver kaldt ud til hjertestop via app'en »Danmark redder liv«.

De får et godt skudsmål af Dansk Folkehjælp, som står for førstehjælpsundervisningen:

- 55 procent af de frivillige har en sundhedsfaglig uddannelse, og resten har gennemgået førstehjælpskurset. De gør en stor forskel, og ved seneste opgørelse responderede de frivillige i 85 procent af tilfældene. Det har vi en forventning om at få op på 99 procent i slutningen af andet kvartal næste år. De to regioner har fået et velkvalificeret net af frivillige, siger Klaus Nørlem, generalsekretær i Dansk Folkehjælp.

Omvendt har han forståelse for, at de politiske vinde blæser mod et ensartet net af frivillige, som kan tilkaldes over hele landet.

- Jeg kan godt forstå, at formændene i de fem regioner har et ønske om at få en ensartet teknologi. Men når det er sagt, så har Danmark redder liv store kvaliteter, som jeg håber, man vil videreføre, siger Klaus Nørlem og peger på »landsbyklyngerne«:

- Jeg er overbevist om, at når man går sammen i et lokalsamfund om at redde liv og sikrer, at de frivillige kan blive debriefet bagefter, så er det med til at gøre det frivillige arbejde langtidsholdbart.

Ubrugte frivillige

4787 andre mennesker med bopæl i Region Sjælland har allerede meldt sig til TrygFondens hjerteløbere, selv om hjerteløberne ikke er i brug i regionen. Derfor er de aldrig blevet kaldt ud til et hjertestop.

Hjerteløbere skal ikke gennemgå førstehjælpsundervisning eller aflevere børneattest, de skal blot erklære sig villige til at løbe af sted med den nærmeste hjertestarter, hvis de får besked om et hjertestop.

Regionens administration anbefaler politikerne at tage imod TrygFondens tilbud, der vil være gratis i de første fem år.

Ifølge oplægget venter TrygFonden at kunne nå op på 10.000 frivillige i Region Sjælland.

arrow DF frygter for kvaliteten med »Hjerteløbere«
22. november 2019 kl. 07:00 Opdateret: kl. 14:36
Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?