11. august 2020
Region Sjælland skifter som den sidste region også til TrygFondens hjerteløbere. Modelfoto: Hjerteforeningen
Region Sjælland skifter som den sidste region også til TrygFondens hjerteløbere. Modelfoto: Hjerteforeningen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Frivillige hjerteløbere skal hjælpe ved hjertestop

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Frivillige hjerteløbere skal hjælpe ved hjertestop
Opdateret 03. december 2019 kl. 06:37
Sjælland - 03. december 2019 kl. 06:10
Af Tine Fasmer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det bliver TrygFondens frivillige hjerteløbere, som i fremtiden skal kaldes, hvis de er i nærheden af en person, som får hjertestop.

Regionsrådet i Region Sjælland vedtog mandag at droppe regionens egen ordning »Danmark redder liv«.

Fakta
  • Omkring 5400 mennesker i Danmark får hvert år hjertestop, heraf 4000 i deres eget hjem.
  • Hvis man skal overleve hjertestop og overleve uden mén, er de første 10 minutter altafgørende.
  • Kun 4-6 procent overlever hjertestop i private hjem
  • 24 procent overlever, hvis hjertestoppet sker i det offentlige rum
  • De frivillige hjerteløbere får et opkald via en app på telefonen.
  • De tyve nærmeste bliver kaldt. Enten skal de hente den nærmeste hjertestarter eller løbe direkte til hjertestoppet for at give livreddende førstehjælp

Dermed får alle fem regioner fra næste år samme frivillig-ordning.

For selv om Region Sjælland og Region Syddanmark i realiteten kom først med initiativet om at få frivillige til at være med til at øge overlevelseschancen ved hjertestop uden for sygehusene, har TrygFondens Hjerteløbere slået bedre an.

- Vi gik i gang i 2017 sammen med Dansk Folkehjælp og FirstAED, og derefter kom hjerteløberne, og vi må konstatere, at de har flest frivillige. Enten har vi været for bureaukratiske eller også har TrygFonden brug flere penge, sagde Jens Ravn (V).

Men der var ikke enighed i regionsrådet, for Dansk Folkeparti og SF stemte imod.

DF kritiserer

- I Dansk Folkeparti går vi ind for en national ordning, men hjerteløberne er ikke et godt alternativ. Vores frivillige bliver ikke kun kaldt ud til hjertestop, de kan også kaldes ud ved vejrtrækningsproblemer fx, hvis nogen har fået noget i den gale hals, og de kan også hjælpe ved anafylaktisk chok (allergisk chok, red.), så halsen hæver op. Vores frivilige bliver altså også kaldt, før hjertestoppet sker, sagde Julie Jacobsen (DF), der også lagde vægt på, at de frivillige i Danmark redder liv er forsikrede og får tilbudt debriefing (struktureret samtale om traumatisk hændelse), når de har været ude til hjertestop.

Trine Birk Andersen (S), formand for udvalget for det nære sundhedsvæsen pointerede, at man er ved at få undersøgt om forsikring og debriefing kan blive en del af hjerteløber-konceptet.

Regionsrådsformand Heino Knudsen (S) understregede, at han var fuldt ud tilfreds med indsatsen under Danmark redder liv.

- Det har været en rigtig god ordning. Men ved hjertestop handler det om sekunder, derfor betyder kvantitet noget, altså at der er mange, som løber. Det er altafgørende, at man er hurtigt til stede, sagde Heino Knudsen, som takkede de frivillige i Danmark redder liv og opfordrede dem til at melde sig som hjerteløbere.

Dobbelt op

I dag er der omkring 2000 frivillige tilknyttet den nuværende ordning. De kunne enten førstehjælp i forvejen, ellers har de gennemført et fire timers kursus hos Dansk Folkehjælp. Desuden har de afleveret ren børneattest.

Allerede nu har TrygFonden 4787 frivillige hjerteløbere med bopæl i Region Sjælland, selv om hjerteløberne endnu ikke er i brug i regionen. Derfor er de hidtil ikke blevet kaldt ud til et hjertestop i regionen.

Overgangen til TrygFondens ordning blev vedtaget af Socialdemokratiet, Venstre, Konservative, Radikale, Liberal Alliance og Enhedslisten.

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?