13. juli 2020
Heino Knudsen og resten af regionsrådet i Region Sjælland vedtog i februar en syvpunkts genopretningsplan for brystkræft-området. En af de elementer er en undersøgelse af, om retningslinjer og undersøgelser i dag kører, som de burde. Foto: Jens Wollesen.
Heino Knudsen og resten af regionsrådet i Region Sjælland vedtog i februar en syvpunkts genopretningsplan for brystkræft-området. En af de elementer er en undersøgelse af, om retningslinjer og undersøgelser i dag kører, som de burde. Foto: Jens Wollesen.
Foto: Jens Wollesen SJ-MEDIER
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Region Sjælland: Nye retningslinjer midlertidige

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Region Sjælland: Nye retningslinjer midlertidige
Sjælland - 23. oktober 2019 kl. 00:07
Af Tomas Revsbech
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Borgerne skal være trygge ved, at de får de rigtige undersøgelser og den rette behandling.

arrow Læs også: Rapport: Flere kvinder fik forkert brystkræftundersøgelse

Det er årsagen til, at regionsrådsformand Heino Knudsen (S) sammen med regionens næstformand Peter Jacobsen (DF) og 2. næstformand Jacob Jensen (V) tirsdag besluttede, at indføre nye retningslinjer på kræftpakke-området. Det oplyser regionsrådsformanden til Sn.dk.

Retningslinjer, der sikrer, at brystkræftpatienter henvist til kræftpakkeforløb kommer direkte i forløb, uden at sygehuset først skal ind og vurdere henvisningen.

Fakta om Brystkræft-sagen
  • Oprindelig handlede sagen om en bestemt gruppe kvinder, der i 2013-2017 kun fik røntgenundersøgelse - ikke ultralyd og beføling af bryst og armhuler.
  • Det skete efter instruks fra den daværende ledende overlæge.
  • Det var i strid med de nationale retningslinjer.
  • 734 kvinder, der fik mangelfuld undersøgelse 2015-2017, blev tilbudt nye undersøgelser.
  • 10 af de genindkaldte gik intetanende rundt med brystkræft.
  • Regionen har fundet 304 brystkræftramte med muligt krav på erstatning.
  • I alt 12.000 kvinder i Region Sjælland henvises hvert år med forskellig grad af mistanke om brystkræft til undersøgelse på Ringsted Sygehus.
  • Sagen har imidlertid taget en ny drejning efter Tre kvinder for nylig er stået frem i Jyllands-Posten efter de i sommer blev afvist af Ringsted Sygehus, trods henvisning fra egen læge til kræftpakke-forløb på Ringsted Sygehus.

Det sker efter i alt tre kvinder er stået frem i Jyllands-Posten efter at være afvist af Ringsted Sygehus til et kræftpakkeforløb. Kvinderne er siden hen - med forsinkelse - kommet i behandling, hvor det har vist sig, at alle havde brystkræft, der altså kunne være opdaget tidligere.

Egen undersøgelse

Ifølge Heino Knudsen bunder beslutningen i, at regionens egen undersøgelse af sagen har vist, at patienternes læge og sygehusets læge i enkelte tilfælde har tolket patienternes henvisning forskelligt.

- Den foreløbige redegørelse har vist, at man fortolker henvisningerne ens i de langt de fleste tilfælde, men også, at der er forskellige fortolkninger i enkelte tilfælde. Derfor er vi kommet frem til, at alle, der henvises til kræftpakke-forløb af deres praktiserende læge, kommer i forløb uden yderligere vurdering, siger Heino Knudsen til Sn.dk.

De interne undersøgelser er et resultat af en syvpunktsplan regionsrådet vedtog i februar, da skandalen kom frem i offentligheden. Det var ved samme lejlighed, regionen fyrede daværende sygehusdirektør Vagn Bach.
I den interne undersøgelse får regionen bisand fra eksperter både fra Odense Universitethospital og Rigshospitalet.

Midlertidig løsning

Den nye retningslinje er kun en midlertidig løsning.

Ifølge Heino Knudsen vil regionen gå i dialog med Sundhedsstyrelsen om at finde ud af, hvodan retningslinjerne skal være og forstås. Og her skal alle fem regioner gerne på banen.

- Vi har brug for at være sikre på, at vi har en fælles forståelse af tingene og sikre, at dem, der har behov og størst behov for hjælp, kommer til hurtigst muligt, siger han.

Gælder indtil årsskiftet

Den nye midlertidige retningslinje gælder indtil årsskiftet, hvor regionen forventer, at der ligger en national afklaring om hvordan retningslinjerne på brystkræftområdet skal være og forstås.

arrow Brystkræft-skandale: Sygehus får påbud ophævet
05. november 2019 kl. 11:01 Opdateret: kl. 11:01
arrow Kræft-skandale: Svigt af kvinder skyldes kommunikations-fejl
24. oktober 2019 kl. 09:15 Opdateret: kl. 09:00
arrow Kræft-skandale: Bekymrede politikere frygter nye sager
23. oktober 2019 kl. 00:29 Opdateret: kl. 19:18
Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?