29. november 2020
Kronprinsesse Mary er protektor for Hjernesagen og indviede torsdag det ny telefoniske rådgivningstilbud - StrokeLinjen. Foto: Emil Helms/Scanpix
gallery icon

Se billedserie

Kronprinsesse Mary er protektor for Hjernesagen og indviede torsdag det ny telefoniske rådgivningstilbud - StrokeLinjen. Foto: Emil Helms/Scanpix
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Rammer 12.000: Ny telefonrådgivning blev indviet af kronprinsessen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rammer 12.000: Ny telefonrådgivning blev indviet af kronprinsessen
Opdateret 30. oktober 2020 kl. 06:26
Sjælland - 30. oktober 2020 kl. 06:05
Af Tine Fasmer

En ny rådgivningslinje for mennesker, der for kort tid siden har været ramt af en hjerneblødning eller en blodprop i hjernen, blev torsdag indviet af kronprinsesse Mary.

Det skete på World Stroke Day ved et corona-sikkert arrangement hos Hjernesagen i Handicaporganisationernes hus i Høje Taastrup.

12.000 mennesker i Danmark bliver hvert år ramt af et stroke - enten blodprop eller blødning i hjernen. Følgerne for de cirka 8700. der overlever, kan være alvorlig mental og fysisk svækkelse.

- Vi ved, at en livsomvæltende begivenhed, som det at blive ramt af et stroke, oftest efterlader både de ramte og hele netværket omkring den ramte med et virvar af tanker, spørgsmål og forvirring. Det er sådan, vi tænker Strokelinjens telefonrådgivning: Her kan man ringe og få svar på spørgsmål omkring de sundhedsfaglige aspekter efter et stroke, forklarer Hjernesagens formand Tue Byskov.

StrokeLinjen får åbent mandag til torsdag mellem klokken 9.30 og 14, og man kan indtale besked på telefonsvaren.

Hvad er et stroke?
  • Stroke eller apopleksi er en fællesbetegnelse for en begyndende skade på hjernen, som følge af en blodprop eller en blødning i hjernen.
  • Hvis blodgennemstrømningen til en del af hjernen reduceres eller stoppes, vil det medføre pludselig tab af kropsfunktioner som f.eks. taleforstyrrelser og halvsidige lammelser.
  • En blodprop i hjernen er årsag til cirka 85 pct. af stroketilfældene, mens hjerneblødning står for cirka 15 pct. af tilfældene.
Individuel rådgivning

- Det er individuel rådgivning, hvor man kan få kontakt med sundhedsfagligere, en neuropsykolog og socialrådgiver, ligesom vi også kan henvise til juridisk hjælp. Det skal være tilpasset den enkelte, for når man lige er blevet udskrevet efter et stroke, står man med utroligt mange spørgsmål om genoptræning og andre udfordringer, og familien - hvis man har en - er ofte også lagt helt ned, siger Hjernesagens direktør Birgitte Hysse Forchhammer.

Omkring 30 procent af mennesker, der har været ramt af et stroke, har fået påvirket talecentret i hjernen, afasi.

- Vores rådgivere er erfarne i at tale med mennesker med afasi og kan gennemføre støttede samtaler, men man kan også understøtte rådgivningen med e-mail. Og vores hjemmesider hjernesagen,dk og strokelinjen.dk er også opdateret med et helt univers med selvhjælps-videoer forklarer Birgitte Hysse Forchhammer.

Støtte fra TrygFonden

Hjernesagen hjælper eksempelvis også med at skaffe kontakt til en bisidder, hvis man har brug for hjælp til at gå til møder med kommunen.

StrokeLinjen er blevet til efter en donation på fem millioner kroner fra TrygFonden.

Køber du de fleste julegaver i forbindelse med Black Friday?