21. oktober 2021
Ørsted har solgt elnet-selskabet Radius til Seas-NVE for 21,3 milliarder kroner. Med i handlen følger også Ørsteds kommercielle privatkundeforretning med 700.000 private el-kunder og Ørsteds udelys-forretning. Foto: Radius.
Ørsted har solgt elnet-selskabet Radius til Seas-NVE for 21,3 milliarder kroner. Med i handlen følger også Ørsteds kommercielle privatkundeforretning med 700.000 private el-kunder og Ørsteds udelys-forretning. Foto: Radius.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Radius-køb giver »trecifret« milliongevinst hvert år: Men elnet-kunder må spejde langt efter gevinsten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Radius-køb giver »trecifret« milliongevinst hvert år: Men elnet-kunder må spejde langt efter gevinsten
Sjælland - 19. september 2019 kl. 15:34
Af Tomas Revsbech

- Et trecifret millionbeløb årligt.

arrow Læs også: Kæmpe-køb truet: Seas-NVE tvinges til at sælge 107.000 naturgaskunder

Sådan lød det fra Seas-NVE's administrerende direktør, Jesper Hjulmand, da han under et pressemøde onsdag skulle sætte ord på, hvorfor det giver mening for Seas-NVE og selskabets 390.000 andelshavere at bruge 21,3 milliarder kroner på at købe Ørsteds elnet-forretning Radius.

Billede

Jens Stenbæk (tv.) og Jesper Hjulmand, henholdsvis bestyrelsesformand og administerende direktør i Seas-NVE ved præsentationen onsdag af energikoncernens gigantkøb af Radius. Foto: Tomas Revsech.


Det trecifrede million-beløb, Hjulmand talte om, er såkaldte synergi-effekter - altså potentielle besparelser - som de to selskaber opnår i stordriftsfordele ved at slå sig sammen. Et beløb, der nok er nærmere 100-200 millioner end 800-900 millioner, lod Hjulmand forstå.

Gevinst om flere år

Men selv om både Hjulmand og bestyrelsesformand Jens Stenbæk lod forstå, at købet er til gavn for Seas-NVE's andelshavere, kommer der til at gå en rum tid, før andelshaverne og Radius' kunder kan se det på deres elnet-regning.

#1191116

Seas-NVE's elnet-selskab dækker i dag det grønne område med 390.000 kunder, som også er andelshavere i Seas-NVE. DE er altså formelt energikoncernens ejere. Grafik: Seas-NVE.


For synergi-effekterne skal i de første år være med til at finansiere købet af Radius og to andre Ørsted-forretninger til 21,3 milliarder kroner, forklarer Jens Stenbæk.

- De synergier, vi opnår, får vi lov at beholde i fem år. Derefter skal de konverteres til nedsættelse af tarifferne. Det er noget, der både vil sætte sig hos vores andelshavere og vores nye kunder, forklarer Jens Stenbæk efter pressemødet til avisen.

Morten Kidal

Det orange område er Radius' forsyningsområde i dag. Selskabet, der indtil nu har været ejet af Ørsted - og dermed staten - har omkring en million privat- og erhvervs-kunder. Grafik. Radius.


Til gengæld skal hverken Seas-NVE's eller Radius' kunder frygte prisstigninger.

Reelt monopoler

Elnet-selskaberne er reelt monopoler i deres forsyningsområde, og derfor kan Forsyningstilsynet sætte et loft over priserne, kaldet nettariffer.

Både Seas-NVE og Ørsted tager i dag de maksimale priser, Forsyningstilsynet har givet dem lov til.

Sælger guldkalv

Købet vil derimod primært blive finansieret ved, at Seas-NVE sælger ud af sin helt store gulvkalv de senere år, Ørsted-aktierne, der alene i 2018 gav Seas-NVE fire milliarder kroner i værdistigninger og cirka 360 millioner i aktieudbytte.

Seas-NVE ejer i dag 9,54 procent af Ørsteds aktier og sælger cirka halvdelen af dem til en pris på et sted mellem 10 og 12 milliarder kroner. Resten af købet finansieres af realkredit-lån.

Ikke set før

Anders Larsen, lektor på Roskilde Universitet (RUC), er umiddelbart en smule skeptisk over for, om synergierne bliver så store, som Seas-NVE's ledelse forventer.

- Vi har gennem historien set fusioner mellem en masse små elnet-selskaber, og så har vi set nogle små, der fusionerede med nogle store. Det kom der nogle synergi-effekter ud af. Men det er første gang, at to af landets største selskaber fusionerer. Det har ingen prøvet før herhjemme. Så det bliver interessant at følge, om man i det her tilfælde kan opnå de gevinster, man forventer, siger han.

arrow Seas-NVE vinder gasudbud
17. februar 2020 kl. 15:48 Opdateret: kl. 15:48
arrow Trods Ørsted-køb: Seas-NVE beholder hovedsæde i Svinninge
18. september 2019 kl. 19:45 Opdateret: kl. 17:50
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?