26. november 2020
Sløjfet terapi og mentorhjælp og videosamtaler i stedet for personligt fremmøde er nogle af de corona-ændringer, som psykisk syge har oplevet. Foto: Ólafur Steinar Gestsson

/Scanpix.
Sløjfet terapi og mentorhjælp og videosamtaler i stedet for personligt fremmøde er nogle af de corona-ændringer, som psykisk syge har oplevet. Foto: Ólafur Steinar Gestsson /Scanpix.
Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Psykisk syge i coronaland savner kontakt og hverdag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Psykisk syge i coronaland savner kontakt og hverdag
Sjælland - 25. maj 2020 kl. 18:00
Af Tine Fasmer

Simone troede, at håndspritten var forgiftet. Tinna savner sin mentor.
Coronakrisen giver ekstra udfordringer for mennesker med psykiske lidelser.

arrow Læs også: Pårørende er ramt under coronakrisen

Simone Andersen er 23 år og har orlov fra sygeplejestudiet. Hun har for nylig fået diagnosen paranoid skizofreni, og under nedlukningen af Danmark fik hun det meget værre.

Opbruddet i alle rutiner og den øgede isolation sendte hende på Psykiatrisk Center Sankt Hans i Roskilde.

- Jeg fik en psykose og blev indlagt for første gang. Alt kørte rundt i hovedet på mig. Mens jeg stod og vaskede op, kunne jeg få tvangstanker om, at jeg skulle tage en kniv og stikke min kæreste. Jeg troede også, at håndspritten i butikkerne nok var forgiftet, så jeg ville få corona, fortæller Simone Andersen.

De ni dage, hun tilbragte på den lukkede afdeling, var også tydeligt præget af corona.

- Normalt ville man vel få et kram eller i hvert fald en hånd på skulderen, når man sad og græd. Men personalet stod på to meters afstand. Vi fik taget temperatur tre gange i døgnet, en gang i hvert skift. Min far kom et par gange, blandt andet med min egen hovedpude, men jeg kunne kun se ham gennem hegnet, siger Simone Andersen, som har været hjemme igen siden 9. april og har det bedre med ny medicin.

- Det hjælper også, at vi er seks, der har fået lov til at mødes i Psykiatrien i Køge for at få psykoedukation.

Bare vi holdt afstand altid

30-årige Tinna Hauge fra Haslev har slet ingen fysiske møder hverken med behandlere eller hendes mentor fra kommunen.

Sidstnævnte savner hun meget.
- Vi plejer at gå en tur sammen, hun er virkelig vigtig for mig, men vi taler sammen i telefon hver torsdag, og jeg kan også ringe, hvis jeg har behov. Men afstanden i butikker og på gaden, det er virkelig godt for mig, jeg elsker afstand. Det burde vi gøre altid, siger Tinna Hauge. Hun brød sammen en dag på jobbet som salgsassistent i 2018. Det er især svære udfordringer i barndommen, som indhentede hende.

- Jeg kom i behandling i psykiatrien for angst og skizofreni, men jeg har ikke rigtigt kunnet få skizofreni til passe med, hvordan jeg har det. Det kunne min behandler så heller ikke. For en uge siden ændrede de det til en belastningsreaktion på traumatiske oplevelser, siger Tinna Hauge,

Billede

Tinna Hauge savner især at mødes med sin mentor, men nyder at gå ture med sin hund - ofte sammen med mormor og morfar på behøring afstand.


Tog ansvar for mor

Hun er ældste datter af en mor med diabetes og har flere gange som ret lille måttet håndtere, at moderen blev syg.

- En gang var vi på vej til dagplejen med min lillesøster, og jeg sprang ud af bilen, så snart vi var fremme, og løb ind til dagplejemoderen: »min mor skal have noget saftevand, noget sødt nu«, for hun havde været helt underlig, mens vi kørte. Jeg har prøvet mange gange at måtte kæmpe med hende: »drik nu din juice«, når hun er 'lav'. En gang da jeg var alene hjemme med min mor, opdagede jeg, at hun lå i sengen og var helt fjern og sagde underlige lyde. Jeg kunne ikke få vores hoveddør op, så jeg kravlede ud af vinduet og løb ind til naboen, siger Tinna Hauge.

Hun har ingen erindring om, at hendes forældre direkte har instrueret hende i at tage ansvar for moderens blodsukkerniveau.

- Men jeg troede jo, hun skulle dø hver gang. Og i dag tjekker jeg stadig altid, hvad hendes blodsukker er, når hun måler det.

Ændringen af diagnosen fik hun på en videosamtale, for sådan foregår samtalerne med psykiatrien i øjeblikket.

- Det havde jeg det virkelig svært med første gang, så det blev bare i telefonen, men siden er det gået okay.

Køber du de fleste julegaver i forbindelse med Black Friday?