23. april 2019
Det kan tage op til flere år før EU-kommissionen kommer frem til en ny afgørelse om, hvorvidt de danske statsgarantier og støtten til Femern-forbindelsen er ok eller ej. Illustration: Femern A/S.
Det kan tage op til flere år før EU-kommissionen kommer frem til en ny afgørelse om, hvorvidt de danske statsgarantier og støtten til Femern-forbindelsen er ok eller ej. Illustration: Femern A/S.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Professor efter Femern-dom: Afgørelse kan trække ud i flere år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Professor efter Femern-dom: Afgørelse kan trække ud i flere år
Sjælland - 14. december 2018 kl. 08:53
Af Tomas Revsbech
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det er først og fremmest sjusk fra EU-Kommissionens side af, der nu betyder, at der er opstået usikkerhed om statsgarantierne til en kommende Femern-forbindelse.

arrow Læs også: Ole Birk »positiv« efter EU-dom mod Femern

Gårsdagens dom ved EU-domstolen, hvor færgeselskaberne Scanlines og Stena Line havde klaget over EU-Kommissionens godkendelse af de danske statsgarantier, som de mener er konkurrenceforvridende, forholder sig nemlig ikke til EU-Kommissionens godkendelse.

Retten konkluderer derimod, at sagen formelt set burde være undersøgt grundigere inden kommissionen traf en afgørelse, forklarer Pernille Wegener Jessen, jura-professor og ekspert i EU-ret ved Aarhus Universitet.

- Kommissionen havde i sin tid helgarderet sig og sagt, at der ikke var tale om statsstøtte. Og hvis der var, så var det en statsstøtte, der kunne godkendes inden for reglerne.

- Essensen i afgørelsen er, at retten siger, at kommissionen ikke har undersøgt finansieringen ordentligt, før den har taget sin beslutning. Kommissionen burde have åbnet en formel undersøgelseprocedure, inden den kom med en afgørelse, siger hun.

Usikkert resultat
Torsdagens afgørelse betyder, at sagen nu skal starte forfra.

Det kan ifølge Pernille Wegener Jessen betyde, at der måske går lige fra seks måneder til flere år, inden der kommer en ny afgørelse fra kommissionen. Og det er ikke til at sige, om den afgørelse falder ud til Femerns fordel eller ej.

- Ud fra det vi ved i dag, kan vi ikke sige, hvor statsgarantierne lander henne, når EU-Kommissionen får genvurderet finansieringsmodellen. Det kan sagtens være, at den igen kommer frem til, at det ikke er støtte, eller at det er statsstøtte, der kan godkendes. Men det kan også være, at kommissionen kommer frem til, at der er tale om statsstøtte, der ikke kan godkendes, og så er der tale om en helt anden situation, siger hun.

arrow EU-dom truer statsstøtte til Femern-tunnel: Femern A/S ikke bekymret
14. december 2018 kl. 08:53 Opdateret: kl. 08:53