21. oktober 2020
Povl Fritzner på talerstolen til venstre i billedet, under hans åbningstale ved dyrskuets officielle åbning.  Foto: Hans Jørgen Johansen.
gallery icon

Se billedserie

Povl Fritzner på talerstolen til venstre i billedet, under hans åbningstale ved dyrskuets officielle åbning. Foto: Hans Jørgen Johansen.
Foto: Hans Jørgen Johansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Politisk opråb på dyrskue: - Kærlighed til Danmark må ikke blive til had

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Politisk opråb på dyrskue: - Kærlighed til Danmark må ikke blive til had
Sjælland - 31. maj 2019 kl. 13:41
Af Tomas Revsbech

- Jeg fornemmer, at rigtig mange er trætte af de politiske skænderier på tv.

arrow Læs også: Billedserie fra Dyrskue: Mennesker, maskiner og dyr til skue

Sådan lød det indledningsvis, da Landbrugets førstemand Martin Merrild holdt sin tale under dyrskuets oficielle åbning fredag middag. Men alligevel sneg der sig indtui flere små politiske budskaber ind under åbningstalerne.

Klimaet, velfærd contra velstand og så vores syn på det og de fremmede.

Søger man kontrasterne finder man dem. Finder man fællesskaberne finder man dem, lød det fra dyrskuets formand, Povl Fritzner i sin åbningstale.

- Vores kærlighed til Danmark må ikke blive en undskyld for at hade eller undgå det, der er fremmed. For med stoltheden følger forhåbentlig ydmygheden. Med den ranke ryg følger forhåbentlig nysgerighed, sagde Povl Fritzer blandt andet.

Han fremhævede også et af tidens varmeste emner, nemlig klimaet.

Her afslørede han, at der også var flexitarer, altså delvist vegetarer, da han selv var barn i midten af det seneste århundrede.

- Dengang kaldte vi det bare kødfri dage, fremhævede formanden.

Også formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild kom, som det fremgik af et optaktsinterview med ham på SN.dk forud for skuet.
(Det kan findes her.)

Dansk landbrug er klar til at producere fødevarer til alle. Både dem, der elsker bacon og dem, der vil have plantefars, lød det fra formanden, der påpeged, at dansk landbrug skal vokse, ikke begrænses, hvis klima-kampen skal vindes.

- Vi skal producere mere, med mindre. Vi har evnen. Vi har også pligten. Vi tænker globalt og følger med i den udvikling, der er, og vil gerne være med til at drive den, sagde Martin Merrild blandt andet.

Apropos udvikling, pegede landbrugets førstemand på, at man nok kan finde mange informationer om landbruget på mobiltelefonen. Men man kommer nu tættere på ved at tage på dyrskuet.

- Der er stadigvæk ingenting der slår det, at man kan se tingene i virkeligheden. At man kan røre, føle og dufte, hvad det er, det drejer sig om, sagde han.

Roskildes borgmester Joy Mogensen (S) fremhævede, dyrskuet er en publikumsmagnet, fordi det er sted, hvor forskelle kan mødes. Unge og gamle, såvel land og by.

- Her på Roskilde brydes meninger. Her bliver vi klogere. Jo mere, vi tror vi ved, jo mindre ved vi. Tingene går hurtigere og hurtigere. Livet går op og ned. Vejret driller. Forbrugerne skifter mening. På Roskilde sætter vi tempoet lidt ned, sagde hun blandt andet.

arrow Her er Danmarksmesterene i Grill
04. juni 2019 kl. 13:10 Opdateret: kl. 13:10
arrow Besøgssrekord: Dyrskue løb tør for P-pladser
03. juni 2019 kl. 11:05 Opdateret: kl. 11:23
Skal der være en forældelsesfrist for, hvor langt tilbage man kan rejse anklage om en krænkelse?