20. september 2019
Skandalen på Ringsted Sygehus' radiologiske afdeling kan ende med at få et efterspil i en retssal. Foto: Tine Fasmer
Skandalen på Ringsted Sygehus' radiologiske afdeling kan ende med at få et efterspil i en retssal. Foto: Tine Fasmer
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Politisag: Region anede ingenting

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Politisag: Region anede ingenting
Sjælland - 19. marts 2019 kl. 16:52
Af Tine Fasmer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Region Sjælland havde intet hørt om Styrelsen for Patientsikkerhedspolitianmeldelse af de mangelfulde brystkræftundersøgelser på Ringsted Sygehus, før sn.dk tirsdag kontaktede regionshuset.

arrow Læs også: Politiet undersøger Ringsted Sygehus

- Vi kender ikke indholdet i anmeldelsen. Derfor kan vi ikke kommentere på den. Såfremt politiet kontakter os, vil vi selvfølgelig bidrage alt, hvad vi kan. Vi har jo allerede handlet på sagen og koncentrerer os fortsat om de vigtige initiativer, vi har taget overfor de kvinder, som er berørt af sagen om de mangelfulde brystkræftundersøgelser på Ringsted Sygehus, udtaler Leif Panduro Jensen, koncerndirektør i Region Sjælland.

Siden politikerne i regionen blev gjort bekendt med, at Ringsted Sygehus fra 2013 til maj 2017 - efter instruks fra den daværende ansvarlige overlæge - havde fravalgt at følge de nationale anbefalinger for en bestemt gruppe kvinder. er der sket flere ting.

Dels er sygehusdirektør for Næstved, Ringsted og Slagelse Sygehuse Vagn Bach blevet fyret.

Regionen åbnet en hotline på Ringsted Sygehus for bekymrede kvinder, 735 kvinder - der kunne have en uopdaget brystkræft - er blevet genundersøgt, og der er fundet 10 kræfttilfælde. Desuden er Ringsted Sygehus i samarbejde ved at gennemgå 8700 journaler på kvinder, der har fået de mangelfulde undersøgelser i årene 2013-2015 for at finde eventuelle brystkræftramte, der kan have ret til erstatning.

Skandalen har intet med den almindelige brystkræftscreening for 50 til 69-årige kvinder at gøre, der foregår i mammografi-bussen.

Gruppen af mangelfuldt undersøgte omfatter fx kvinder, der er henvist af egen læge med smerter i brystet, men uden en tydelig knude.

Hovedparten af de cirka 41.000 kvinder, der er kommet til undersøgelse på radiologisk afdeling på Ringsted Sygehus i de nævnte år, har fået alle tre regelmenterede undersøgelser - mammografi (røntgen), ultralyd og en læge har gennemfølt bryster og lymfeknuder for mulige forandringer.