28. marts 2020
Region Sjælland står med den største andel af borgere og virksomheder uden adgang til lynhurtigt internet på landsplan. Derfor har ansøgere fra netop Region Sjælland da også været de største modtagere af puljen. Foto: Kim Rasmussen.
Region Sjælland står med den største andel af borgere og virksomheder uden adgang til lynhurtigt internet på landsplan. Derfor har ansøgere fra netop Region Sjælland da også været de største modtagere af puljen. Foto: Kim Rasmussen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Politikere og teleindustri i opråb til Dan Jørgensen: Bevar bredbåndspuljen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Politikere og teleindustri i opråb til Dan Jørgensen: Bevar bredbåndspuljen
Sjælland - 09. oktober 2019 kl. 10:13
Af Tomas Revsbech
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Danmark risikerer at blive delt op i et A- og B-hold, når det gælder adgangen til bredbånd og god mobildækning, Hvis regeringen gør alvor af planerne om at sløjfe den statslige bredbåndspulje.

Sådan lyder det i et fælles brev til klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) fra Region Sjællands Digitale AktionsForum.

Det består af regionsrådsformand Heino Knudsen (S), formand og næstformand for de 17 kommuner i Region Sjælland: borgmester Niels Hörup fra Solrød (V) og borgmester Carsten Rasmussen fra Lejre (S), samt repræsentanter fra Teleindustrien og Dansk Energi.

Adgang til bredbånd
  • 87 procent af borgere og virksomheder i Region Sjælland har adgang til minimum 100/30 Mbit/s download/upload, som af Folketinget er fastsat som grænse for lynhurtigt internet.
  • I Region Hovedstaden er det 94 pct.
  • På landsplan er det 93 procent.
  • Et bredt folketingsflertal blev i 2015 enige om, at alle danskere skulle have mulighed for at koble sig på minimum 100/30 Mbit/s download/upload i 2020.

I brevet opfordrer de Dan Jørgensen til »fortsat at tage medansvar for Danmarks fremtidige vækst, velfærd og sammenhængskræft« ved at lade bredbåndspuljen fortsætte - eller sikre et brugbart alternativ:

- Indbyggere og virksomheder i Sjællandsregionen er samlet set dårligst stillet i forhold til adgangen til hurtige internetforbindelser. Skal vi undgå, at Danmark deles op i et digitalt A- og B-hold, skal alle have adgang til en stærk digital infrastruktur - også i områder hvor det er svært at få udrullet mobiltelefoni og bredbånd på markedsvilkår, lyder det blandt andet i det fælles brev.

Markedet når ikke ud

Forummet anerkender, at udrulningen af bredbånd på markedsvilkår »har været - og fortsat er - en effektiv metode til at give mange danskere adgang til mobiltelefoni og bredbånd«:

- Vi konstaterer dog samtidig, at de kommercielle interesser visse steder har svært ved at nå ud til Danmarks vandkanter og grusveje, skriver de endvidere.

SN.dk har ikke kunnet få en kommentar til brevet fra Dan Jørgensen, der i disse dage i Costa Rica til møder og indledende forhandlinger forud for det kommende klimatopmøde. COP 25, der skal afholdes til december i Chile.

Evaluering venter

Socialdemokratiets IT-ordfører Kasper Roug, der er valgt i Sjællands Storkreds, tager positivt imod brevet, som ifølge Roug vil indgå i en forestående evaluering af puljen.
Først herefter vil regeringen tage stilling til puljens fremtid:

- Men det lyder som om, at der er rigtig mange, der synes, det er en positiv ordning med mange gode elementer i forhold til vores yderområder. At de 100 millioner er givet godt ud, siger Kasper Roug.

S: Puljen kan fortsætte

Han mener, der er en god sandsynlighed for, at ordningen kan fortsætte.

- Med vilje fra en bred skare - også her i Folketinget - er der da god sandsynlighed for at ordningen kan fortsætte. Men nu skal vi først have evalueringen gennemført og så må vi se om det så også er den rigtige eller bedste løsning, siger han.