20. september 2019
De mangelfulde brystkræftundersøgelser på Ringsted Sygehus er blevet meldt til politiet. Foto: Jørgen C. Jørgensen
De mangelfulde brystkræftundersøgelser på Ringsted Sygehus er blevet meldt til politiet. Foto: Jørgen C. Jørgensen
Foto: Jørgen Chr. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Politiet undersøger Ringsted Sygehus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Politiet undersøger Ringsted Sygehus
Opdateret 19. marts 2019 kl. 16:29
Sjælland - 19. marts 2019 kl. 12:14
Af Tine Fasmer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

En eller flere personer er blevet anmeldt til politiet af Styrelsen for Patientsikkerhed i kølvandet på skandalen om mangelfulde undersøgelser af kvinder på brystkræftafdelingen på Ringsted Sygehus.

arrow Læs også: Politisag: Region anede ingenting

Det bekræfter politiinspektør Kim Kliver, Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi. Han ønsker på nuværende tidspunkt ikke at oplyse, om anmeldelsen er rettet mod en eller flere personer og/eller Region Sjælland som »juridisk person«.

SN-Brød: - Det kan jeg ikke gå ind i på nuværende tidspunkt. Vi har fået et meget omfattende materiale, og det skal vi have gennemgået for at have et solidt grundlag for at tilrettelægge efterforskningen. De personer, som vi gerne vil tale med, skal heller ikke høre det i pressen men fra os, siger Kim Kliver.

Styrelsen for Patientsikkerhed ønsker ikke at komnmentere sagen yderligere, men overlader nu undersøgelserne til politiet.

Tidligere har styrelsen blandt andet kritiseret sygehusledelsen for at udsende meget lidt informative breve til de muligt berørte kvinder.

Desuden har styrelsen kritiseret sygehusledelsen og Region Sjælland for langsommelighed. I december 2017 stod det klart for Styrelsen for Patientsikkerhed, at der kunne være tale om en systematisk fejl, der berørte flere kvinder.

- Vi henvender os til Region Sjælland 5. januar 2018, og vi er forundrede over forløbet. Vi har løbende været i dialog med ledelsen på Ringsted Sygehus gennem et år, har enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed Anette Lykke Petri tidligere udtalt til sn.dk.

Politikerne i Region Sjælland fik også meget sen besked om sagen, de blev først inddraget i december 2018.

Overså kræft
I perioden fra 2013 til maj 2017 fik en gruppe kvinder kvinder ikke den tilstrækkelige undersøgelse for mulig brystkræft.

I stedet for at følge de nationale retningslinjers anbefaling - mammografi (røntgen), ultralyd og palpilation (læge gennemføler bryster og armhuler med hænderne) - fik de kun foretaget mammografi.

Den daværende ansvarlige radiologisk overlæge udstak en instruks, der betød, at fx kvinder, der var henvist med smerter i brystet og »med ønske om mammografi«, kun fik mammografi og ikke de to andre anbefalede undersøgelser.

Det prioriterede sygehuset kun at give kvinder, hvor der var konkret mistanke om kræft - fx en mærkbar knude.

Kvinderne i den nedprioriterede gruppe blev sendt hjem med besked om, at der ingen fare var.

Foreløbig har 10 kvinder fået konstateret brystkræft i en ny undersøgelse, de fik tilbudt, da skandalen kom frem.

Sagen har desuden kostet jobbet for Vagn Bach, sygehusdirektør for Næstved, Ringsted og Slagelse Sygehuse.