3. marts 2021
Forhandlingerne om "reservepuljen" kan betyde gratis uddannelse til flere familieplejere og flere netværksgrupper for anbragte børn og unge. Foto: Charlotte Kofoed
Forhandlingerne om "reservepuljen" kan betyde gratis uddannelse til flere familieplejere og flere netværksgrupper for anbragte børn og unge. Foto: Charlotte Kofoed
Foto: Charlotte Koefoed
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Plejeforældre håber på aftale om gratis uddannelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Plejeforældre håber på aftale om gratis uddannelse
Sjælland - 28. oktober 2020 kl. 12:00
Af Tine Fasmer

I Plejefamiliernes Landsforening krydser de fingre for, at Christiansborg bliver enige om at udbrede plejefamiliernes uddannelse og give flere børn mulighed for at få hjælp til at danne netværk.

Thomas Vorre, formand for Plejefamiliernes Landsforening, er begejstret for, at Venstre bakker op om foreningens input til »reserven«.

arrow Læs også: Vold mod kvinder: Kriserådgivning på vej mod rekord

- Vi har tidligere med glæde noteret os statsminister Mette Frederiksens og social- og indenrigsminister Astrid Krags fokus på anbragte børns vilkår, og det er glædeligt, at Venstre er kommet på banen, siger Thomas Vorre.

Han pointerer, at udbredelse af netværksgrupper for nuværende anbragte børn og unge tidligere anbragte kan få en afgørende betydning for deres voksenliv.

Fakta
  • Satspuljen (1993-2019) gik til initiativer, der forbedrede svage og udsattes vilkår.
  • Den var kritiseret for at støtte projektperioder, så gode tiltag risikerede at blive sløjfet, hvis pengene forsvandt.
  • Satspuljen blev afskaffet i finansloven 2019 mellem VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti.
  • Flere tidligere satspulje-projekter er kommet på finansloven og får mere langsigtet støtte.
  • Nu fordeles en »reserve« over fire år, som kan gå til initiativer på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet.
  • I 2021 er der 40 millioner i »reserven«, og regeringen foreslår i finanslovsudspillet at tilføre yderligere 50 millioner i 2021.
  • Siden er der cirka 200 millioner årligt i perioden 2022-2024.

- Vi ved, at der er tre ting, der betyder meget for voksenlivet: at børnene bliver anbragt, inden de er fire år, at de har stabile lærere, og at de har en vennegruppe. Men det er svært for anbragte børn at etablere og bevare venskaber, fordi de ofte har været udsat for mange problemer i den tidlige barndom, og de har brug for at møde nogen i deres egen situation, forklarer Thomas Vorre.

Satspuljemidler støttede for fire og et halvt år siden oprettelsen af netværksgrupper i fem kommuner i Sønderjylland, hvor en pædagog og frivillige - ofte voksne tidligere anbragte - hjælper børn og unge med at danne netværk med hinanden. Det vil landsforeningen gerne udbrede til hele landet.

- Det er ikke særligt dyrt, vi taler om maksimalt 2000 børn, og det koster ikke meget mere end 500 kroner om måneden pr. barn. Men det giver en enorm gevinst, fordi vi kan få flere mønsterbrydere, som ikke selv kommer til at få anbragt deres børn uden for hjemmet, siger Thomas Vorre.

Uddannelse højner indsats

Professionshøjskolen UC Syd og VIA University College i Aarhus har udviklet en række kurser for plejefamilier til den to-årige »Professionshøjskolernes Uddannelse for Plejefamilier«, der i dag tilbydes i hele landet.

- Men det kører i AMU-systemet, og er derfor kun gratis for plejeforældre, der er ufaglærte. Det er der også cirka en tredjedel af plejefamilierne, som er. Men selv om man har en uddannelse som teknisk tegner, politibetjent, sygeplejerske eller som jeg biolog, så har man jo også brug for mere viden om børns tilknytningsforstyrrelser. De færreste plejefamilier har råd til at betale 21.000 kroner for en uddannelse, så det vil være et kæmpe løft af området, hvis vi kan få gjort uddannelsen gratis også for folk med uddannelse over bachelorniveau, siger Thomas Vorre og tilføjer:

- Jeg var til dimensionen for det første hold, og de var så begejstrede. En af kvinderne sagde: Jeg er blevet en helt anden mor af denne her uddannelse. Uden den ville jeg have skældt meget mere ud på børnene.

arrow Plejefamilier, voldsramte, hjemløse og mange andre får penge
25. november 2020 kl. 10:24 Opdateret: kl. 10:24
arrow Jubler over penge til veteraner
25. november 2020 kl. 10:23 Opdateret: kl. 10:23
arrow Venstre vil have mere hjælp til plejefamilier
28. oktober 2020 kl. 12:00 Opdateret: kl. 10:19
Nu må butikkerne igen åbne dørene op for kunder. Skal du derfor ud og bytte julegaver?