1. august 2021
Arbejdstilsynet har inden for kort tid uddelt tre påbud til tre sygehusafdelinger om at gøre noget ved arbejdspresset, fordi det truer de ansattes helbred. Og det har ikke været uden konsekvenser for patienterne. Foto: Thomas Olsen.
Arbejdstilsynet har inden for kort tid uddelt tre påbud til tre sygehusafdelinger om at gøre noget ved arbejdspresset, fordi det truer de ansattes helbred. Og det har ikke været uden konsekvenser for patienterne. Foto: Thomas Olsen.
Foto: © Yilmaz Polat
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Påbud: Sygehuspersonale »er bange før dagen er startet«

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Påbud: Sygehuspersonale »er bange før dagen er startet«
Sjælland - 28. maj 2018 kl. 09:33
Af Tomas Revsbech

»Jeg er bange før dagen er startet«, »har hjertebanken« og »jeg sidder alene med ting, man ikke skal sidde alene med«.

arrow Læs også: Påbud: Udvalgsformand »kan ikke leve med«, at patienter må tisse i sengen

Sådan lyder det blandt andet fra ansatte på Radiologisk Afdeling på Næstved sygehus, når de skal beskrive deres hverdag på afdelingen. Det viser en rapport fra Arbejdstilsynet, aviserne DAGBLADET, Nordvestnyt og Sjællandske har fået aktindsigt i.

Ifølge rapporten siger 80 procent af de ansatte på afdelingen i en trivselsmåling, at de er »enige« eller «meget enige« i, at de er belastet af arbejdsmængderne.

Efter et tilsynsbesøg i september sidste år har tilsynet påbudt Næstved Sygehus at få gå gjort noget ved arbejdsmængderne og tidspresset på Radiologisk Afdeling, fordi det ifølge tilsynet truer de ansattes »sikkerhed og sundhed«. Det skal ske 1.juli i år.

Samtidig er sygehuset blevet påbudt, at alliere sig med professionel hjælp udefra til at få løst problemerne.

Patienter ramt?
Det høje tempo betyder ifølge de ansatte, at patienter ofte ikke kommer til at ligge ordentligt, når der skal tages billeder af dem.

Det giver ifølge de ansatte både klager fra andre sygehusafdelinger, når de overtager patienterne. Patienter må også genindkaldes for at få taget billederne om.

Samtidig bliver en del undersøgelser ikke færdiggjort inden for den maksimale svartid. Ifølge de ansatte øger det risikoen for, at man ikke opdager »en fare eller noget akut i tide« hos de patienter, man har undersøgt.

Begge dele afvises af afdelingens ledelse i rapporten.

Mængden af undersøgelser, der ikke er færdige til tiden forventeligt, og undersøgelserne er ifølge ledelsen alle sammen nogen, der ud fra en lægefaglig vurdering kan vente, lyder det svaret fra ledelsen.

Samtidig er der ifølge afdelingsledelsen ingen tal, der underbygger, at antallet af genindkaldelser er steget på grund af dårlig kvalitet.

Fortjener bedre
I en kommentar til påbuddet skriver sygehusledelsen på Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehus til aviserne:

- Vi har siden påbuddet fulgt afdelingen tæt og sat mange tiltag i gang. Og for at sikre os, at vores arbejde har effekt har vi sat en APV (arbejdspladsvurdering) i kalenderen henover over sommeren, skriver vicedirektør Trine Holgersen, og fortsætter:

- Vi har haft et stort fokus på rekruttering af medarbejdere og ledere. Vi har samtidig indgået et samarbejde med Garanti-klinikken for at få deres hjælp til at nedbringe arbejdsbyrden i afdelingen. Vi har ansat yderligere lægesekretærer, som varetager vagtplanlægning for at aflaste lægerne i denne del af deres arbejde. Og endelig har vi kigget på, om ikke vi har kunnet arbejde lidt smartere - og det har vi. Via 'Opgaveglidning' har vi fået bedre styr på vores arbejdsprocesser.

- Disse og andre tiltag skal altså gerne give en bedre og mindre travl arbejdsdag for vores dygtige medarbejdere - det fortjener de nemlig.

Radiologisk afdeling i Næstved behandler sammen med de radiologiske afdelinger på sygehusene i Slagelse og Ringsted, borgere fra Slagelse, Sorø Kommune, Næstved Kommune, Faxe Kommune og Ringsted kommuner samt fra dele af Stevns, Vordingborg og Kalundborg kommuner.

arrow Fagforening: Sygehusets ledelse bagatelliserer påbud
31. maj 2018 kl. 05:50 Opdateret: kl. 08:41
arrow Påbud: Patientpres lægger akutafdeling ned
28. maj 2018 kl. 09:35 Opdateret: kl. 09:35
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?