25. april 2019
Region Sjællands sygehuse blev koblet på Sundhedsplatformen i november sidste år, som allerede var kendt for at have store problemer - især med medicinmodulet - i Region Hovedstaden, som fik systemet gradvist fra maj 2016. Foto: Tine Fasmer
Region Sjællands sygehuse blev koblet på Sundhedsplatformen i november sidste år, som allerede var kendt for at have store problemer - især med medicinmodulet - i Region Hovedstaden, som fik systemet gradvist fra maj 2016. Foto: Tine Fasmer
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Overlægers arbejdsmiljø styrtdykker efter Sundhedsplatform

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Overlægers arbejdsmiljø styrtdykker efter Sundhedsplatform
Sjælland - 05. juli 2018 kl. 09:38
Af Tine Fasmer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

eEn dugfrisk undersøgelse fra Overlægeforeningen tager temperaturen på arbejdsmiljøet før og efter indførslen af den omdiskuterede patientjournal Sundhedsplatformen. Og den er høj.

arrow Læs også: Underskrifter skal sende it-system til skrot

44 procent af overlægerne på sygehusene i Region Sjælland oplever i høj grad besvær med arbejdspladsens it-systemer, og 43 procent svarer, at de i nogen grad har besvær med it-systemerne.

Den tilsvarende undersøgelse fra 2017 - altså før Sundhedsplatformen blev udbredt til sygehusene på vores egn - viser et helt andet billede.

For et år siden svarede over halvdelen af overlægerne, at de i ringe grad eller slet ikke havde problemer med it-systemerne på jobbet, og blot 13 procent svarede »i høj grad« og 36 procent »i nogen grad«.

Det går også den forkerte vej med lægernes skuldersmerter og begyndende musearme: I alt 24 procent har »ofte« (14 pct.) eller »altid« gener ved computerarbejde. Året før var det blot 7 procent »ofte« og 2 procent »altid«.

Arbejdsglæden er også på en brat nedtur. I år har 24 procent svaret, at deres arbejdsglæde er »meget ringere« end for et år siden (i 2017 9 pct.) og 41 procent har »noget ringere« arbejdsglæde (33 pct. i 2017).

Også oplevelsen af ubehagelig stress er stigende blandt overlægerne i Region Sjælland.

Overlægeforeningens formand Lisbeth Lintz er skuffet over, at Region Sjælland tilsyneladende ikke har lært af udfordringerne i Region Hovedstaden, og heller ikke har taget bestik af lægesekretærernes velkendte problemer med museskader og sikret særlige pc-muse-puder og andet specialudstyr til lægerne, når mere it-arbejde med Sundhedsplatformen er blevet lægeopgaver.

- Resultatet i undersøgelsen Region Sjælland stemmer fuldstændigt overens med hverdagserfaringerne, og det er desværre meget godt i tråd med tidligere undersøgelser i Region Hovedstaden. Derfor er det ekstra ærgerligt, for vi opfordrede derfor netop Region Sjælland til at forebygge arbejdsmiljøproblemer, inden Sundhedsplatformen blev indført her, siger Lisbeth Lintz, der i sit daglige virke er overlæge på det ældremedicinske område på Holbæk Sygehus.

Hun er stærkt foruroliget over, at overlægernes arbejdsglæde også har taget et så markant dyk:

- Vores faggrupper er generelt overordentligt tilfredse med vores job. Alle arbejder mere end 37 timer, forsker ofte i fritiden og over halvdelen af overlægerne har bibeskæftigelse. Det er faktisk det, som får vores sundhedssystem til at hænge sammen; at vi er nogen, der ind i mellem sørger for, at vagtplanen hænger sammen på fx Nykøbing Falster Sygehus, hvor der mangler læger. Hvis entusiamen svinder, så bliver alting sværere, siger Lisbeth Lintz.

arrow En syngende lussing fra Rigsrevisionen
12. juli 2018 kl. 07:03 Opdateret: kl. 07:03
arrow Ventetiden for hjertepatienter eksploderer
10. juli 2018 kl. 11:47 Opdateret: kl. 11:47
arrow Ventetiden for hjertepatienter eksploderer
10. juli 2018 kl. 10:44 Opdateret: kl. 10:44