26. januar 2021
Sundhedsplatformens fejl udgør en risiko for patienterne, mener Lisbeth Lintz, formand for Overlægeforeningen og overlæge på Holbæk Sygehus.
Sundhedsplatformens fejl udgør en risiko for patienterne, mener Lisbeth Lintz, formand for Overlægeforeningen og overlæge på Holbæk Sygehus.
Foto: © Claus Boesen/ Media Press
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Overlægeformand frygter patientsikkerhed i Sundhedsplatform: Træk en tids-streg inden 2019

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Overlægeformand frygter patientsikkerhed i Sundhedsplatform: Træk en tids-streg inden 2019
Sjælland - 03. juli 2018 kl. 12:15
Af Tine Fasmer

Formand for Overlægeforeningen, Lisbeth Lintz, opfordrer politikerne i Region Sjælland og Region Hovedstaden til at sætte en dato, hvor de afgør, om Sundhedsplatformen skal fortsætte.

arrow Læs også: Udvalgsformand om Sundhedsplatform: Virk eller forsvind

Det sker som reaktion på DAGBLADETs afsløring af, at Hæmatologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital Roskilde oplever grelle medicin-fejl i den elektroniske patientjournal Sundhedsplatformen, der har betydet fejlmedicinering af flere kræftpatienter.

Fejl, som ikke kommer bag på Lisbeth Lintz:

- Det er ikke kun kræftpatienter, som risikerer ikke at få den rigtige medicin. Sundhedsplatformens medicinmodul fungerer så dårligt, at det kan være livsfarligt for næsten alle typer af patienter. Det er slet ikke godt nok, og det helt uacceptabelt for patienterne, siger Lisbeth Lintz, der er overlæge på Holbæk Sygehus.

Hun undrer sig over, at de to regioner og sygehusledelserne ikke har mere fokus på patientsikkerheden i forhold til Sundhedsplatformen.

- Den eneste grund til, at der ikke er flere patienter, som bliver fejlmedicineret, er personalets indsats. Læger og sygeplejersker gør alt, hvad de kan for, at problemerne med Sundhedsplatformen ikke går ud over patienterne. Vi dobbelttjekker og skriver sedler for at være sikker på, at medicinen er registreret korrekt. Det sker jævnligt, at vores ordinationer ikke går med over i sygeplejerskernes del af Sundhedsplatformen. Det er en kæmpe tidsrøver, og personalet har knoklet i en alt for lang periode, siger Lisbeth Lintz.

Hun påpeger, at risikoen for fejl i Sundhedsplatformens medicinmodul har været kendt i to år - lige siden Herlev og Gentofte Hospitaler som de første tog den ny elektroniske patientjournal i brug.

- Mennesker begår fejl. Det er umuligt at undgå. Og i patientsikkerhedssammenhænge har vi i årevis opbygget systemer til at fange de naturlige menneskelig fejl, så patienterne ikke kommer til skade. Men vi står nu i en situation, hvor individerne er nødt til at kontrollere om it-systemet fungerer. Et it-system, der netop skulle øge patientsikkerheden, siger Lisbeth Lintz.

Træk en streg i sandet

Overlægeforeningen opfordrer politikerne i Region Hovedstaden og Region Sjælland til at sætte en dato, hvor de gør op, om Sundhedsplatformen fungerer godt nok, eller man er nødt til at sætte et nyt udbud i gang for at få et andet system.

- Beslutningstagerne må trække en streg i sandet og tage ansvar for, hvor længe de synes, vi skal blive ved på denne måde. Vi hører meget om opdateringen 3. november, hvor 2015-udgaven bliver udskiftet med 2018-udgaven, og jeg er godt klar over, at alt ikke er løst 4. november. Men det må være rimeligt at sætte en deadline nogle uger senere måske henimod jul, hvor beslutningstagerne afgør, om Sundhedsplatformen virker i den udstrækning, de vil have den til, siger Lisbeth Lintz.

arrow Fejl på fejl i Sundhedsplatformen: Se de vilde eksempler her
03. juli 2018 kl. 12:51 Opdateret: kl. 12:16
arrow Sundhedsplatform kan have kostet liv: Kræftramte fejlmedicineret
03. juli 2018 kl. 12:14 Opdateret: kl. 12:14
Aftalepartier holder fast i, at biler skal kunne konfiskeres ved farlig kørsel - uanset om føreren ejer bilen. Er det en god idé?