21. juni 2021
Movia, DSB og Metroselskabet, der samarbejder under navnet Din Offentlige Transport (DOT) i Østdanmark, har lagt op til en stor reform af pensionistrabatterne fra juni måned. Det har vakt stærk kritik. Foto: Jesper From
Movia, DSB og Metroselskabet, der samarbejder under navnet Din Offentlige Transport (DOT) i Østdanmark, har lagt op til en stor reform af pensionistrabatterne fra juni måned. Det har vakt stærk kritik. Foto: Jesper From
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ordfører: Ny pensionistrabat mere retfærdig, men straffer andre brutalt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Ordfører: Ny pensionistrabat mere retfærdig, men straffer andre brutalt
Opdateret 17. januar 2020 kl. 11:50
Sjælland - 17. januar 2020 kl. 11:22
Af Tomas Revsbech

Det duer ikke, at flere tusinde pensionister, der bruger offentlig trafik, nogle steder på Sjælland får glæde af pensionistrabatter, mens andre - især i landområderne - slet ikke får gavn af dem.

arrow Læs også: OVERBLIK: Pensionistrabatter på Sjælland volder besvær

Omvendt er det heller ikke rimeligt, at flere tusinde pensionister fra den ene dag til den anden skal betale det dobbelte for at tage bus og tog.

Sådan lyder det fra SF's transportordfører Anne Valentina Berthelsen om de seneste dages ballade om DSB, Metroselskabet og Movias fælles reform af pensionistrabatterne. Reformen er blevet kritiseret fra mange sider, herunder også af Berthelsens egen partifælle Jacob Mark på de sociale medier.

SF: Nuværende rabat rammer skævt

Selv er transportordføreren, der er valgt i Sjællands Storkreds og er opvokset på Lolland-Falster, mere forbeholden.


					

Anne Valentina Berthelsen, der er valgt i Næstved-kredsen i Sjællands Storkreds, forstår godt, at Movia vil sikre en bedre fordeling af rabatterne til pensionister. Men det er ikke i orden, at nogle pensionister skal betale med prisstigninger på flere hundrede procent, mener hun.


- Der er jo en skævhed i rabatten i dag, til fordel for de aktive og meget rejsende pensionister i hovedstadsområdet, i forhold til de pensionister, der bor der, hvor jeg kommer fra og er valgt. Så det er jo fornuftigt nok, at man retter op på den skævhed, siger hun.

Men...

Ifølge transportordføreren er det dog ikke rimeligt, at de pensionister, der i dag får glæde af trafikselskabernes rabatter, får prisstigninger på op imod flere hundrede procent.

- Jeg kan godt forstå, at de pensionister, der bliver ramt, synes, det her er rigtig træls. Vi må i dialog med Movia, eksempelvis om en overgangsordning. Når nogen får så høje prisstigninger, risikerer vi at ramme mobiliteten. Det vil ikke være godt, hvis reformen samlet set får færre ældre til at tage bussen og toget, siger hun.

EL: En spareøvelse

Enhedslistens transport- ordfører Henning Hyllested har svært ved at tro på trafikselskabet Movias forklaring om, at omlægningen vil gavne flere pensionister end i dag.

#1399178

Henning Hyllested mener, den kollektive trafik i landdistrikterne er så ringe, at mange ældre reelt ikke vil få gavn af de rabatter, som trafikselskabet Movia sammen med DSB og Metroselskabet forestiller sig.


Han mener, at det er urealistisk, at pensionister på Vest- og Sydsjælland, der skulle få gavn af omlægningen, nu vil strømme ind i busser og tog.

- Den kollektive trafik i landområderne er for ringe til, at pensionisterne der reelt vil få gavn af omlægningen. De vil jo ikke vælte ind i bussen, fordi det bliver lidt billigere. Ikke når den kun kører en gang i timen eller sjældnere. Det her lugter af en reel spareøvelse i Movia, siger Henning Hyllested, der vil have Folketinget til at vride armen rundt på Movia for at få reformen ændret.

Rabat-reform må tænkes forfra

Så langt vil Dansk Folkepartis transportordfører Hans Kristian Skibby, der tidligere på ugen kaldte transportminister Benny Engelbrecht (S) i samråd, ikke gå. Men Movia må skrue reformen sammen på en ny måde, mener han.

Hans Kristian Skibby, Dansk Folkeparti.

Dansk Folkepartis transportordfører Hans Kristian Skibby oplyser, at han har fået flere hundrede henvendelser fra ældre, der utilfredse med rebat-omlægningen.


- Jeg har forståelse for, at rabatterne til pensionister skal fordeles mere bredt. Men jeg kan hverken forklare eller forsvare, at pensionister skal have prisstigninger på helt op imod 400 procent. Derfor må sagen tilbage på bordet hos Movia, siger han.

arrow Efter massiv kritik af mimrekort: Movia bøjer sig
21. januar 2020 kl. 08:38 Opdateret: kl. 08:38
arrow Politikere føler sig vildledt om mimrekort
20. januar 2020 kl. 05:17 Opdateret: kl. 05:54
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?