2. juni 2020
I resten af landet stiger antallet af læger, der gerne vil uddanne sig til almen medicinere. Men i Region Sjælland, hvor manglen på praktiserende læger er stor og stigende, går det den gale vej. Foto: Agnete Vistar
I resten af landet stiger antallet af læger, der gerne vil uddanne sig til almen medicinere. Men i Region Sjælland, hvor manglen på praktiserende læger er stor og stigende, går det den gale vej. Foto: Agnete Vistar
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Opråb til sundhedsminister: Færre vil uddannes til praktiserende læge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Opråb til sundhedsminister: Færre vil uddannes til praktiserende læge
Sjælland - 11. juli 2019 kl. 13:54
Af Tine Fasmer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Aldrig før er så mange unge læger begyndt på videreuddannelsen til speciallæge i almen medicin. Det er dem, der bliver vores praktiserende læger. Men i Region Sjælland går det den modsatte vej, og kun 36 ud af 54 opslåede hoveduddannelser i almen medicin forventes at blive besat i år,

arrow Læs også: Sommerjob er lokkemad for læger

Det er skidt nyt i en region, hvor mange praktiserende læger er på vej på pension, og 50.000 mennesker allerede i dag ikke længere har deres egen familielæge, men er henvist til en udbudsklinik.

Derfor appellerer formand for Praktiserende Lægers Organisation Christian Freitag til sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om at gå i gang med at se på en særlig løsning for Region Sjælland sammen med regionen.

FAKTA
  • En særlig Sjælland-løsning kan ifølge PLO’s formand Christian Freitag fx indeholde:
  • Yngre læger får fortrinsret til at vælge sygehusafdelinger
  • Ret til særlige almen medicinske kurser, der ellers er forbeholdt speciallæger
  • Transportgodtgørelse
  • Deltage i lægekongresser under uddannelsen
  • Fleksible arbejdstider og overnatningsmulighed i lokalområdet

Kilde: Ugeskrift for læger

- Sjælland har nogle helt særlige problemer, navnlig den sydvestlige del, Lolland og Falster. Vi kan ikke bare overføre Nordjyllands erfaringer hertil (lægemangel er mindsket efter Aalborg Universitet fik medicinstudie, red.). Det duer ikke at oprette et universitet i Maribo, blot fordi der mangler praktiserende læger. Jeg tror, der skal noget ekstraordinært til, en særlig Sjælland-løsning, udtaler Christian Freitag i Ugeskrift for Læger.

Trine Birk Andersen (S), der er formand for Region Sjællands udvalg for det nære sundhedsvæsen, tager gerne imod alle ideer.

- Vi kigger gerne til, hvad PLO foreslår. For vi står i en situation, hvor vi er nødt til at se på at gøre noget anderledes. Vi er selvfølgelig i gang med forskellige tiltag blandt andet med digitale løsninger, men der er ingen tvivl om, at der skal mere til for at sikre praktiserende læger i hele regionen, siger hun.

Trine Birk Andersen forventer, at regionsrådsformand Heino Knudsen (S) og hun går i dialog med den ny sundhedsminister om lægemanglen i Region Sjælland efter sommerferien.

Det er især hovedforløb i almen medicin med en del af uddannelsen på Slagelse Sygehus og Nykøbing F. Sygehus, der ikke er søgning til.

- En ting er jo, at vi mangler læger på hoveduddannelsen i almen medicin, men vi mangler allerede speciallæger i mange specialer. Derfor er vi nødt til spille på alle tangenter, siger Trine Birk Andersen, der håber, at tiltag som fx lægeboliger til yngre læger i Slagelse også kan komme til at få en virkning.

Sn.dk har forsøgt at få en kommentar fra sundhedsminister Magnus Heunicke, men han er på ferie. Det samme gælder Socialdemokratiets ny sundhedsordordfører Rasmus Horn Langhoff, der dog vil vende tilbage senere på sommeren, når han kender mere til sagen.

Se herunder, hvor lang tid det tager at uddanne en læge.

300pxBred_Tidslinje_StudenttilLæge

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?