21. maj 2019
EU-domstolen har underkendt EU-kommissionens opbakning til de danske statsgarantier, der har sikret Femern A/S fordelagtige lånemuligheder til byggeriet af en fast forbindelse under Femern Sund til Tyskland. Illustration Femern A/S
EU-domstolen har underkendt EU-kommissionens opbakning til de danske statsgarantier, der har sikret Femern A/S fordelagtige lånemuligheder til byggeriet af en fast forbindelse under Femern Sund til Tyskland. Illustration Femern A/S
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ole Birk »positiv« efter EU-dom mod Femern

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ole Birk »positiv« efter EU-dom mod Femern
Sjælland - 19. december 2018 kl. 12:50
Af Tomas Revsbech
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Sjælland: Der er stadig fuld politisk opbakning fra regeringen og en bred forligskreds til en kommende Femern-forbindelse, trods EU-domstolens nej til EU's blåstempling af de danske statsgarantier i sidste uge.

arrow Læs også: Professor efter Femern-dom: Afgørelse kan trække ud i flere år

Sådan lyder det fra transportministeriet, hvor man nu for første gang udtaler sig efter, at EU-domstolen kom frem til, at EU-Kommissionen ikke havde undersøgt tingene godt nok, inden man godkendte de danske statsgarantier, der giver Femern A/S mulighed for at optage lån til meget billige renter.

Transportminister Ole Birk Olesen (LA) hæfter sig ved, at EU's danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager efter dommen har udtrykt fuld opbakning til Femern-projektet i Børsen.

- Jeg noterer mig, at kommissær Vestager er citeret for, at det er et procedurespørgsmål, der er årsagen til dommens annullation af godkendelsen, og ikke substansmæssige forhold. Samtidig citeres kommissæren for, at sagen om statens støtte til Femern Bælt-forbindelsen - efter hendes vurdering - ikke har noget med statsstøttereglerne at gøre, siger Ole Birk Olsen.

Ifølge ministeren har dommen dog alligevel konsekvenser.

Femern A/S har godt nok optaget en lang række lån med statsgarantier i ryggen inden dommen, der betyder, at selskabet kan være i sving indtil en ny EU-godkendelse er klar. Det kan tage alt imellem nogle måneder op til to år. Men selskabet kan ikke gå ud og låne penge igen til lige så favorable vilkår, så længe man venter på en ny, formel EU-godkendelse af de danske statsgarantier.

- Kommissionen skal nu arbejde frem mod at træffe en ny afgørelse om finansieringen af Femern Bælt-projektet. Ministeriet er allerede i dialog med Kommissionen, der har fuldt fokus på sagen og vil arbejde hurtigst muligt med den videre proces, lyder det fra Ole Birk Olesen.

arrow EU-dom truer statsstøtte til Femern-tunnel: Femern A/S ikke bekymret
14. december 2018 kl. 08:53 Opdateret: kl. 08:53