
Rigspolitiet har flere »færdselssikkerhedsmæssige betænkeligheder« ved, at man skal tillade lange, flerleddede BRT-busser i Danmark.
Det fremgår af et høringssvar som Rigspolitiet har givet til en betænkning om BRT-busser fra Færdselsstyrelsen.
(Læs mere side 9-10 i notatet her med alle høringssvarene.)
Betænkningen skal bane vej for lange BRT-busser i danske storbyer som Aalborg.
Siden siden hen måske også som erstatning for Østbanen mellem Køge og Rødvig/Faxe Ladeplads.
Politiets betænkeligheder går først og fremmest på, at bussernes længde kan begrænse buschaufførernes udsyn, når de kører rundt i storbyerne. Men det er ikke politiets eneste betænkelighed:
»Det kan endvidere overvejes, om der i lighed med de svenske regler bør fastsættes en generel hastighedsbegrænsning på 60 km/t for ledbusser med en længde på over 18,75 meter«, skriver Rigspolitiet i sit høringssvar.
Politiassistent Christian Berthelsen fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter understreger, at Rigspolitiets indvending kun er en anbefaling:
- Men der er tale om et køretøj, vi ikke har set i Danmark før og hvor beskrivelserne af køretøjerne er noget vag. Så det er svært for os at bedømme, hvor stærkt det må køre.
- Når vi skal finde løsninger, vi ikke kender, så læner vi os jo ofte op af vores nabolande, som Sverige. Det handler om at finde frem til en løsning, der lander ordentligt, men som samtidig sikrer, vi så at sige holder folk i live, siger han til SN.dk
Politiet anbefaler desuden, at BRT-busserne får en maksimal længe på 24 meter. Alternativt, at man fastsætter en grænse for, hvor meget BRT-busserne må veje.
Politiets betænkeligheder er særligt interessante for lokalbanen Østbanen, fordi Transportministeriet og Region Sjælland har igangsat en undersøgelse af mulighederne for at erstatte de nuværende tog med BRT-busser.
En forudsætning er dog, at busserne kan køre med samme hastighed som lokalbanens tog, der indtil for nylig kørte op til 100 km/t.

Den 49,6 kilometer lange Østbanen er af transportminister Benny Engelbrecht (S) udset som en potentiel teststrækning for BRT (Bus Rapid Transit), i den kollektive trafik.
- Bus Rapid Transit kaldes populært tog på gummihjul og bruges i flere storbyer rundt om i verden.
- Det er en bus-udgave af letbane eller Metro i gadeplan. De kan være meget lange og i flere led.
- De mest avancerede BRT-løsninger kører i eget vejspor og har egne stoppesteder, der er tilpasset, så passagerne kan stige ind og ud i gadeplanniveau.
- Danmarks første BRT-løsning åbner i Aalborg i 2023. Strækningen er knap 12 kilometer lang og koster 510 mio. kr.
Hvorvidt det er muligt for BRT-busserne at komme op og køre 100 km/t henviser Christian Berthelsen fra Rigspolitiet til Færdselsstyrelsen.
Herfra har det ikke været muligt at få en kommentar fra de relevante fagpersoner på grund af vinterferien.
I et høringsnotat skriver Færdselsstyrelsen dog, at problemerne med dårligt udsyn kan løses ved hjælp af kameraer uden på busserne.
Samtidig er man uenig med Rigspolitiet i, at der er behov for en generel fartgrænse på 60 km/t:
»Styrelsen har kigget på tilsvarende regler i Norge og Sverige, herunder hastighedsgrænserne. Færdselsstyrelsen vurderer dog, at en fastsættelse af en generel hastighedsbegrænsning på 60 km/t ikke er nødvendig ud fra den betragtning, at bussernes anvendelsesområde primært forventes at være inden for bymæssig bebyggelse«, skriver Styrelsen i notatet.
(Hele notatet findes her. )
Kommentarer
Vi ønsker en åben og livlig debat på sn.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen fjerner indlæg, der ikke lever op til SN.dks retningslinjer og gældende lovgivning. Se retningslinjerne her