19. april 2019
Ørsteds én million elnet-kunder i selskabet Radius, som dækker det orange område på kortet, er sat til salg. Foto: Radius.
Ørsteds én million elnet-kunder i selskabet Radius, som dækker det orange område på kortet, er sat til salg. Foto: Radius.
Foto: Morten Kidal
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ørsted-salg: El-kunder i Nordsjælland og Roskilde kan ende uden indflydelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ørsted-salg: El-kunder i Nordsjælland og Roskilde kan ende uden indflydelse
Sjælland - 10. august 2018 kl. 12:01
Af Tomas Revsbech
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

En million elnet-kunder i hovedstadsområdet, Nordsjælland og Roskilde-området er som de eneste i landet uden indflydelse i det selskab, der sørger for at levere strøm til deres bolig eller virksomhed. Den øvrige del af befolkningen er nemlig underlagt andelsejede elnet-selskaber, skriver Frederiksborg Amts Avis og DAGBLADET Roskilde.

Nu da Ørsteds elnet-kunder er sat til salg, bør den danske stat, der er hovedaktionær i Ørsted, sikre, at kunderne får indflydelse og i bedste fald bliver medejere af det selskab, der ender med at købe dem.

Det siger Brian Vad Mathiesen, ekspert i energiplanlægning og professor på Aalborg Universitet, til aviserne.

- Ørsteds område er det eneste i Danmark, hvor der ikke er et forbrugerejet elnet.

- Jeg forventer og håber på, at centraladministrationen, den danske regering og de relevante ministerier vil lægge sig i selen for, at vi fortsat har et forbrugerejet elnetsystem i Danmark eller i det mindste gør sig klar over, at man har et medansvar for de beslutninger, der tages, siger Brian Vad Mathiesen til avisen.

Alternativet er ifølge Aalborg-professoren et skrækscenarie, hvor Ørsteds elnet - og dermed et stykke vigtig dansk infrastruktur - ender på udenlandske hænder.

- Det kan potentielt være meget problematisk for industrien og borgerne i området. Derfor må man være pinligt bevidste om, at det ikke bør være en tilfældighed, hvor ejerskabet lander, og at det ikke kun handler om kortsigtede kroner og øre for Ørsted som selskab, men også om, hvem danskerne skal betale til fremadrettet. Vores økonomi og velfærd er afhængig af en velfungerende energiinfrastruktur, siger Brian Vad Mathiesen.