21. juni 2021
Politisk flertal uden om regeringen vil oprette en ny privat læreruddannelse i konkurrence med landets professionshøjskoler. Vestsjælland har behov for én, mener tidligere undervisningsminister Bertel Haarder. 

Foto: Per Christensen
Politisk flertal uden om regeringen vil oprette en ny privat læreruddannelse i konkurrence med landets professionshøjskoler. Vestsjælland har behov for én, mener tidligere undervisningsminister Bertel Haarder. Foto: Per Christensen
Foto: Per Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tidl. undervisningsminister: Vestsjælland bør have ny privat læreruddannelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Tidl. undervisningsminister: Vestsjælland bør have ny privat læreruddannelse
Opdateret 03. februar 2021 kl. 14:16
Sjælland - 03. februar 2021 kl. 08:12
Af Tomas Revsbech

Der bør etableres en ny, fri læreruddannelse på Vestsjælland med fokus på dannelse som alternativ til de almindelige læreruddannelser i blandt andet Roskilde og Vordingborg.

arrow Læs også: Absalon-rektor om privat læreruddannelse: »Letkøbt« løsning

Sådan lyder det fra tidligere undervisningsminister Bertel Haarder fra Venstre.

Hans parti er på vej til at få et beslutningsforslag igennem i Folketinget sammen med resten af blå blok og De Radikale, som pålægger regeringen at oprette en ny privat læreruddannelse i 2023.

Flere af partierne bag ønsker at placere skolen i Jylland, formentlig Herning.

Og det er en god idé at placere en skole et sted i Jylland, mener Haarder. Men det kan ikke stå alene:

- Hvis det er en god idé i Jylland, især i Vestjylland, hvor der er langt til læreruddannelserne, så vil det også være en god idé i Vestsjælland. Her er der et meget stor område med dårlig dækning af uddannede lærere, og der er langt til Roskilde og Vordingborg, siger Bertel Haarder.

Uddannelse på Sjælland

Den tidligere undervisningsminister forestiller sig, at læreruddannelsen eksempelvis kan placeres i Slagelse, Kalundborg, Holbæk eller Høng.

De blå partier ønsker, at den private læreruddannelse tager »udgangspunkt i grundtvigiansk og koldsk skoletradition« og uddanner lærere ud fra et »elevinddragende og kristent udgangspunkt«, som det blandt andet lyder i forslaget.

Bertel Haarder, der her ses tale ved Esterhøj ved markeringen af 100 året for Sønderjyllands genforening med Danmark, mener det ville være forfriskende, hvis en gruppe ildsjæle med den rette faglige baggrund, kunne få sat gang i en fri læreruddannelse. Foto: Per Christensen.

"Forfriskende" med alternativer

Der findes allerede i dag en fri læreruddannelse i Ollerup. Men den er i høj grad rettet mod de frie skoler. Uddanner man sig på den, kræver det ekstra eksamener for at blive lærer i den almindelige folkeskole.

Partierne bag den nye private læreruddannelse ønsker en ny læreruddannelse, der i højere grad supplerer den eksisterende læreruddannelse på professionshøjskolerne.

Men hvad er der egentlig galt med den nuværende uddannelse?

- Jeg skal ikke gøre mig til dommer over den almindelige læreruddannelse. Men jeg er liberal og synes dannelsesperspektivet er vigtigt. Og det ville være forfriskende at se, om der er nogle idérige mennesker, som har forstand på skole og læreruddannelse, som vil starte på en frisk og beskrive, hvordan de kunne forestille sig en ny, fri læreruddannelse skal være, siger Bertel Haarder, der selv er tidligere højskolelærer.

R: Må ikke udkonkurrere eksisterende lærer-uddannelser

Marianne Jelved, skole- og friskoleordfører for De Radikale, er ikke afvisende over for tanken om, at en ny fri læreruddannelse kan placeres i Vestsjælland.

- Jeg vil bare gerne undgå, at den kommer til at ligge et sted, hvor der er risiko for, at der opstår så stor konkurrence med de almindelige professionshøjskoler, at de ender med at lukke deres nærmeste afdeling. Når det er sagt, så er det jo ikke os politikere, der skal skabe skolen. Det skal være en kreds af gode kræfter, der går sammen for at etablere sig. Ligesom når der kommer en ny friskole, siger hun.

Uddannelsesminister Ane Halsboe Jørgensen og (S) har i blandt andet Berlingske og Fagbladet Folkeskolen meldt ud, at hun er imod forslaget, som hun frygter vil udhule og true den almindelige læreruddannelse.

Ministeren vil hellere ændre den almindelige læreruddannelse, der lige nu er under evaluering.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?