2. august 2021
6. maj 2017 fik Bent Olsen hjertestop på en cykeltur ved Vordingborgs Nordhavn. Per Rasmussen var på pletten og tog dette foto.
gallery icon

Se billedserie

6. maj 2017 fik Bent Olsen hjertestop på en cykeltur ved Vordingborgs Nordhavn. Per Rasmussen var på pletten og tog dette foto.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ny app kan redde liv efter hjertestop

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny app kan redde liv efter hjertestop
Sjælland - 23. august 2018 kl. 09:28
Af Claus Vilhelmsen

En ny app til telefonen, kan vise sit værd, hvis den bliver downloadet af tusindvis af brugere på Sjælland.

arrow Læs også: Hjertelæge: Mænd over 50 bør træne med andre

Appen hedder FirstAED. Efter download kan man melde sig på som hjerteløber - hvis man altså har et førstehjælpskursus.

- Men det tager kun fire timer, siger Klaus Nørlem, generalsekretær i Dansk Folkehjælp.

Onsdag blev mulighederne i den nye app, præsenteret på hovedgaden i Vordingborg, hvor regionsrådsformand Heino Knudsen (S) sammen med kommunens borgmester, Michael Smed (S), arbejdede sammen om at genoplive en hjertedukke. Undervejs blev app'en introduceret af præhospitalsdirektør Benny Jørgensen.

En forskel

Han fortalte, at app'en har gjort en tydelig forskel på Langeland, hvor den er udviklet og har været i brug i nogle år.

- 40 procent af dem, som får hjertestop, overlever på Langeland. Normalt overlever 22-24 procent i det offentlige rum, mens kun fire-seks procent overlever et hjertestop i private hjem, fortæller Benny Jørgensen.

- Det, vi mangler, er at få lukket de første otte-ti minutter af et hjertestop - altså sikre at patienten får hjælp allerede der - for så er der en chance for, at patienten overlever, indtil ambulancen når frem, siger Benny Jørgensen, som selv har kørt ambulance.

- Dengang døde mange. Vi havde ikke hjertedefibrillatorer, og mange almindelige mennesker kunne heller ikke give hjertemassage. I dag er alle ambulancer hjerteambulancer, siger Benny Jørgensen.

Hjælp med det samme

App'en virker ved, at tre personer inden for en radius af fem km bliver ringet op, straks et vidne til et hjertestop ringer 112. Alle tre skynder sig til stedet.

- Den første, der når frem, begynder med det samme at give førstehjælp. Nummer to finder en hjertestarter og hjælper nummer et med at give hjertemassage. Den tredje assisterer og anviser redderne, hvor patienten er, når de når frem. Ambulancen er automatisk varskoet, når der er ringet 112, forklarer generalsekretær Klaus Nørlem.

Dansk Folkehjælps og Præhospitalt Center i Region Sjælland håber, at mange i regionen vil bakke op om, at få udbredt kendskabet til app'en. Vordingborg Kommune var første kommune, der meldte tilbage om interesse, men i den kommende tid vil alle andre kommuner og også andre aktører som medier og virksomheder få yderligere oplysninger og opfordringer til at engagere sig i at skaffe frivillige hjerteløbere, så flere sjællændere kan overleve et hjertestop.

Sjællandske Medier vil engagere sig i indsatsen gennem en række artikler.

Fakta:

 »Danmark redder liv« er Dansk Folkehjælp, First AED, Region Sjælland og Region Syddanmarks initiv til at få frivillige til at redde folk ved hjertestop.

De som melder sig osm hjertereddere får et kursus på fire eller syv timer.

Via en app bliver de tre nærmeste hjertereddere kaldt og igangsætter hjerte-lungemassage og hjertestart, inden ambulancen er fremme.

Region Sjælland har også 112-akuthjælpere på øer og i fjerntliggende områder.

De yder al førstehjælp - også ved faldskader, bilulykker, selvmordsforsøg osv.

arrow Med hjertet på rette sted
02. oktober 2018 kl. 10:17 Opdateret: kl. 10:17
arrow Bliv førstehjælper - sådan tilmelder du dig
02. oktober 2018 kl. 09:19 Opdateret: kl. 13:05
Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?