20. juli 2019
Det er velkendt, at uheld på motorvejen betyder lang kø for alle de andre bilister.
Det er velkendt, at uheld på motorvejen betyder lang kø for alle de andre bilister.
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nu skal der ryddes hurtigere op på motorvejene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nu skal der ryddes hurtigere op på motorvejene
Opdateret 22. februar 2019 kl. 09:55
Sjælland - 22. februar 2019 kl. 08:45
Af Marianne Due
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det skal gå hurtigere med at rydde op, når der sker uheld og ulykker på motorvejen. Det er målet for Vejdirektoratet og politiet, der nu er blevet enige om, at sende ladvogne og sværvogne frem til uheldsstedet lige så snart, der kommer en melding om, at der har været et uheld.

Indtil nu er hjælp til at fjerne ødelagte biler først blevet tilkaldt, når indsatslederen har konstateret, at der var brug for dem.

- Vi skal gøre, hvad vi kan for at sikre, at spildtiden i en kø på motorvejen bliver så kort som mulig. Den nye praksis er et redskab, der skal sikre, at vejene ikke bliver blokeret i unødig lang tid efter uheld, siger transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen.

Pilotprojekt fra den Fynske Motorvej

Den nye ordning bygger på erfaringer fra et pilotprojekt på den Fynske Motorvej, og den vil især blive brugt ved mindre og mellemstore uheld.

- Siden sommeren 2018 har vi afprøvet metoden med at sende ladvogne og sværvogne ud til uheld på den Fynske Motorvej hurtigere end sædvanligt, og resultaterne har været så positive, at vi nu udbreder tiltaget til hele landet, siger Charlotte Vithen, områdechef i Vejdirektoratet.

Det vil koste omkring 1 millioner kroner om året at gennemføre det nye tiltag. Men det opvejes af, at de samfundsøkonomiske tidstab ved, at trafikanter holder i kø efter uheld ifølge Vejdirektoratets beregninger reduceres med 35-70 millioner kroner.

Hurtigere forbi uheldet

Pilotprojektet fra den Fynske Motorvej skal evalueres i slutningen af 2019, men erfaringerne med hensyn til at sende ladvogne og sværvogne afsted straks har været så gode, at dette indføres over hele landet allerede nu. Den indsats forventes at betyde 10 procent kortere tid i køen ved et uheld.

- Der vil blive åbnet hurtigere for afvikling af trafikken, fordi vi hurtigere får de havarerede biler fjernet eller trukket ud til siden. Det er vi rigtig glade for, at vi kan tilbyde trafikanterne allerede nu, siger Charlotte Vithen.