24. juli 2019
Når konkurrencegenet tager over, så glemmer mange amatørcykelryttere fornuften. Nu sætter DGI, DCU og 14 store cykelløb fokus på sikkerheden ved at bakke op om et fælles statement, herunder Medieløbet.
gallery icon

Se billedserie

Når konkurrencegenet tager over, så glemmer mange amatørcykelryttere fornuften. Nu sætter DGI, DCU og 14 store cykelløb fokus på sikkerheden ved at bakke op om et fælles statement, herunder Medieløbet.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nu skal amatørcykelryttere også følge loven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nu skal amatørcykelryttere også følge loven
Sjælland - 07. marts 2019 kl. 18:34
Af Marianne Due
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det skal være slut med at køre over for rødt, fylde hele vejbanen og bringe sig selv eller andre i fare i kampen om at komme først til et motionscykelløb.

Derfor har DGI og DCU indgået en aftale om at sætte fokus på sikkerhed og skabe god cykelkultur. Den fælles indsats er bakket op af arrangørerne bag de 14 største danske motionscykelløb, og arbejdet går i gang med det samme. Det oplyser parterne i en pressemeddelelse torsdag.

- Nogle deltagere kører decideret ræs som om de var licenscykelryttere. Det er tilladt at køre stærkt i et motionsløb, men man kan ikke tilsidesætte færdselsloven, fordi man vil hurtigt frem. Det er vigtigere at køre med god stil og tage hensyn til andre end at komme først, siger Mogens Kirkeby fra DGI og tilføjer, at det handler om at kommunikere klart fra det øjeblik man melder sig til, får informationsmateriale, før der køres afsted og ude på selve ruten.

- Hvis både små og store løbsarrangører står sammen om, at vi opererer under samme kodeks, hvor arrangører lever op til nogle bestemte forpligtigelser og hvor vi har nogle bestemte forventninger til deltagerne, så er alle klar over, at de skal tage ansvar for dette, siger Mogens Kirkeby.

5 ting, der forventes af cykelryttere
  • Overholder færdselsreglerne.
  • Retter sig efter løbsarrangørernes anvisninger.
  • Viser hensyn.
  • Har respekt for andre.
  • Kender egen begrænsning.

Henrik Jess Jensen fra Dansk Cykle Union, DCU er enig. Motionscykelløb afvikles efter færdselslovens bestemmelser, men det er ikke alle cykelryttere, der husker dette, når først startskudet har lydt.

- Færdselsloven tilsidesættes desværre i forhold til iveren efter at køre hurtigt. Derfor vil vi udvikle et fælles kodeks for, hvordan cykelløb skal afvikles, så vi får mange flere sikkert hjem igen og hvor der bliver taget hensyn til andre trafikanter, siger Henrik Jess Jensen og nævner et eksempel fra sidste sæson, hvor en gruppe på 50 deltagere i et motionscykelløb kørte over for rødt i samlet flok.

- Der er tiltider nogen, der kører 'med en pose over hovedet', så vi vil appellere til, at folk bruger deres sunde fornuft. Engang var der ingen, der kørte med cykelhjelm, men siden er der sket et kulturskift, så nu er cykelhjelm noget alle kører med. Det er sådan et kulturskift, vi er ude efter, siger han.

Henrik Jess Jensen taler for, at de amatørcykelryttere, der vil give den fuldt gas ligesom professionelle landevejsryttere, de må tilmelde sig et licenscykelløb, der afvikles på vejstrækninger, hvor politi og hjemmeværn sikrer, at ruten er helt lukket.

Næste skridt nu, hvor cykelløbssæsonen går i gang, er at oplyse om det fælles statement på facebook, hjemmesider og via løbsarrangementer.

- Vi skal ind under hjelmen hos den enkelte rytter, for vi ønsker ikke disse trafikfarlige situationer, siger Henrik Jess Jensen.

Den nye, fælles tilgang til mere sikre cykelløb vil blive evalueret af nogle arbejdsgrupper, så de bedste erfaringer kan bruges fremadrettet.

Følgende cykelløb bakker op om aftalen: Grejsdalsløbet, DGI Hærvejsløbet, Fjorden Rundt, Tøserunden, Sjælland rundt på cykel, Sjælland på tværs, Fjordløbet Randers, Danmarks Højeste Motionsløb, Fyen Rundt, Medieløbet, Stjernetour de Grindsted, Tour de Vestfyn, Coast2coast Jylland, Bakkeløbet.