24. september 2021
20 år efter, en lokal brandskole stoppede med art brug fluorstofferne PFOS i brandskum, er op imod 200 borgere blevet forgiftet af kød fra kalve, der har gået og græsset og drukket af vandet fra området omkring den tidligere brandøvelsesplads i Korsør. Regikon Sjælland er gået i gang med at undersøge om der er andre PFOS-forureninger i regionen. 
Holbæk Sygehus skal nu stå for at hjælpe borgerne med undersøgelser, råd og vejledning.
20 år efter, en lokal brandskole stoppede med art brug fluorstofferne PFOS i brandskum, er op imod 200 borgere blevet forgiftet af kød fra kalve, der har gået og græsset og drukket af vandet fra området omkring den tidligere brandøvelsesplads i Korsør. Regikon Sjælland er gået i gang med at undersøge om der er andre PFOS-forureninger i regionen. Holbæk Sygehus skal nu stå for at hjælpe borgerne med undersøgelser, råd og vejledning.
Foto: Christian Mikkelsen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nu skal PFOS-ofre undersøges: Mange ubesvarede spørgsmål

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Nu skal PFOS-ofre undersøges: Mange ubesvarede spørgsmål
Sjælland - 08. maj 2021 kl. 11:45

Mindst 146 borgere fra Korsør-området, der har spist PFOS-forgiftet kalvekød, har meldt sig til at blive undersøgt for PFOS-forgiftning på Holbæk Sygehus.

arrow Læs også: Minister i samråd om PFOS-skandale: Men ét centralt spørgsmål forblev ubesvaret

Det fortæller Ann Lyngberg, ledende overlæge i arbejdsmedicinsk afdeling på Holbæk Sygehus, som skal stå for undersøgelserne.

For halvanden måned siden advarede Fødevarestyrelsen borgerne mod at spise det forgiftede kalvekød, og for en måned siden blev sygehuset så bedt om at stå for undersøgelserne af de berørte borgere.

Forstår frustration

Nu bliver de første indkaldt til at få taget en blodprøve, der skal give et fingerpeg om, hvilke konsekvenser forgiftningen har haft for deres krop og helbred. Sygehuset vil først begyndte at indkalde borgerne til samtale fra næste uge.

To borgere, heraf den ene er en højgravid 28-årig kvinde, som Sjællandske i flere omgange har talt med, har dog ikke kunnet vente så længe. De har derfor fået taget en indledende blodprøve i denne uge. Til deres store frustration kan de dog først få svar på, om de er forgiftet, om en måneds tid.

- Vi forstår godt, at de berørte borgere er bekymrede og frustrerede over ventetiden. Vi skynder os i det omfang, som vi kan, siger Ann Lyngberg.

Skal sikre den rigtige rådgivning

Ann Lyngberg fortæller, at undersøgelserne for PFOS- og andre PFAS-flourstoffer ikke er noget, Holbæk Sygehus eller de øvrige sygehuse normalt tilbyder. Det gælder også de blodprøver, der skal tages.

Samtidig har man skullet indkalde ekstra personale og eksterne eksperter for at få stablet rammerne omkring undersøgelserne på plads:

- Der er tale om mange patienter, som vi skal have opmandet til at kunne hjælpe. Samtidig har vi indkaldt hjælp fra et forskningslaboratorium og eksperter, der ved noget om det her, så vi kan give folk den rette rådgivning. Det er grunden til, at det her har taget noget tid, forklarer hun.

Præcis hvilke helbredseffekter, forurening med fluor-stofferne PFAS har på kroppen, er ifølge Ann Lyngberg usikkert.

Ann Lyngberg, ledende overlæge på arbejdsmedicinsk afdeling på Holbæk Sygehus. Arkivfoto: Region Sjælland

Har det alle i blodet

Fluorstofferne PFAS har tidligere været brugt i en lang række overfladeprodukter, blandt andet pizzabakker og popcorn-poser, fordi det er smuds- og vandafvisende. I dag er stoffet udfaset og forbudt:

- Men det har været brugt alle vegne, og derfor er det noget, vi stort set alle har i blodet i et eller andet omfang. Men i sagen fra Korsør kommer koncentrationerne op i et niveau, hvor det kan have nogle alvorligere effekter, siger hun.

Stofferne mistænkes for at være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende. Men forskningsresultaterne fra USA peger ifølge den ledende overlæge i forskellige retninger.

- Nogle forskningsresultater finder en effekt og nogen gør ikke. Så der er rigtig mange spørgsmålstegn indtil videre. Men vi ved, at de effekter, PFAS-stoffer har, peger på risiko for stofskifteproblemer og forhøjet kolesteroltal, og det vil vi især have rigtig meget fokus på. Og så vil vi også have ekstra øje på de børn, der måtte være i gruppen. Vi ved, at børn generelt set er mere følsomme over for miljøforurening, end voksne er, forklarer Ann Lyngberg.

Region Sjælland er lige nu ved at kortlægge, om der kan være andre PFOS-forureninger rundt om i regionen. På den foreløbige bruttoliste, man kigger på lige nu, er der omkring 40 steder i regionen, hvor der potentielt kan have været PFOS-forurening.

arrow PFAS-flourstoffer fra brandskum: Hvor farligt er det egentlig?
08. juni 2021 kl. 07:47 Opdateret: kl. 23:10
arrow Brandskum i grundvandsprøver på Forsvarets arealer
08. juni 2021 kl. 06:02 Opdateret: kl. 22:09
Stemmer du til kommunalvalget i år?