17. september 2021
I 2007 fik Simon Emil Ammitzbøll-Bille, der dengang var opstillet for Radikale Venstre, kun næstflest personlige stemmer i Sjællands Storkreds - men da partistemmerne blev lagt til, endte han med det eneste radikale mandat. Foto: Philip Davali/Scanpix
I 2007 fik Simon Emil Ammitzbøll-Bille, der dengang var opstillet for Radikale Venstre, kun næstflest personlige stemmer i Sjællands Storkreds - men da partistemmerne blev lagt til, endte han med det eneste radikale mandat. Foto: Philip Davali/Scanpix
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Når det ikke er den med flest stemmer, der bliver valgt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Når det ikke er den med flest stemmer, der bliver valgt
Sjælland - 06. juni 2019 kl. 15:45
Af Gunner Nielsen

Har et parti fået tildelt et mandat i storkredsen ud fra det samlede resultat af valget, afgøres det ud fra fordelingen af stemmerne kandidaterne imellem, hvem der løber med mandatet.

arrow Læs også: SF'er brager i Folketinget:- Mit livs største rutsjetur

Umiddelbart skulle man tro, at det er den kandidat, som har samlet flest personlige stemmer, der løber med mandatet, men det er ikke altid tilfældet. Som eksempel på dette fænomen fokuseres her på en opgørelse fra valget i 2007 - det første efter den nye inddeling af landet i storkredse.

Eksempel fra 2007-valget
Eksemplet vedrører Det Radikale Venstre, som opstillede hele tre siddende folketingsmedlemmer i storkredsen, men kun fik et enkelt mandat. De tre folketingsmedlemmer, der opstillede, var Ole Glahn, der var nomineret i både Holbæk- og Kalundborg-kredsen, Martin Lidegaard, der var nomineret i Roskilde- og Greve-kredsen, og Simon Emil Ammitzbøll, der var nomineret i Næstved-kredsen.

Den med flest stemmer blev 3'er

Resultatet af valget blev, at Ole Glahn opnåede flest personlige stemmer - 1951 - mens Simon Emil Ammitzbøll fik 1903 personlige stemmer og Martin Lidegaard 1851. Men ved opgørelsen af resultatet fordeles partistemmerne til de forskellige kandidater i de enkelte opstillingskredse, og dermed opnåede Simon Emil Ammitzbøll sammenlagt 5363 stemmer og dermed førstepladsen, mens Ole Glahn, som altså havde fået flest personlige stemmer, kun blev nr. 3 - med et samlet stemmetal på 4579. Martin Lidegaard blev førstesuppleant for Ammitzbøll med sine 5091 stemmer sammenlagt.

Årsagen var, at Ole Glahn i hovedsagen fik personlige stemmer i Kalundborg- og Holbæk-kredsen, hvor han var nomineret, mens de to andre var bedre til at få personlige stemmer i flere af opstillingskredsene.

arrow SF-stemmesluger om kanonvalg: »Helt uvirkeligt«
06. juni 2019 kl. 16:28 Opdateret: kl. 16:51
arrow Khader: En helt ny begyndelse for K
06. juni 2019 kl. 13:15 Opdateret: kl. 13:21
arrow Overblik - Sjællands Storkreds: DF halveret - LA helt ude
06. juni 2019 kl. 11:27 Opdateret: kl. 13:35
Synes du, at kommunen er der for dig?