18. januar 2020
Hvis en praktiserende læge går på pension uden at en anden læge overtager patienterne, kan Region Sjælland nu blandt andet i Kalundborg oprette egne lægeklinikker, hvor de ansætter læger. Det sørger dispensation for.
Hvis en praktiserende læge går på pension uden at en anden læge overtager patienterne, kan Region Sjælland nu blandt andet i Kalundborg oprette egne lægeklinikker, hvor de ansætter læger. Det sørger dispensation for.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Minister siger ja til ny løsning på lægemangel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Minister siger ja til ny løsning på lægemangel
Opdateret 09. september 2019 kl. 16:43
Sjælland - 09. september 2019 kl. 09:00
Af Tine Fasmer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I Slagelse, Vordingborg, Kalundborg, Odsherred, Holbæk samt i Guldborgsund og Lolland Kommuner kan Region Sjælland fremover oprette regionsklinikker, hvis der ikke er praktiserende læger nok.

arrow Læs også: Lægemangel: Flere læger skal uddannes til almen praksis

Det fortæller sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S).

- Vi har virkelig et problem i Region Sjælland, det går både ud over børnefamilier, unge og ældre, når de praktiserende læger har lukket for tilgang af nye patienter. I flere områder er det meget vanskeligt at få en praktiserende læge og flere andre steder er det helt umuligt, siger Magnus Heunicke.

Den netop indgåede økonomiaftale med Danske Regioner åbner for 100 nye uddannelsespladser på landsplan for læger, der gerne vil være speciallæge i almen medicin.

- Men det tager lang tid, før de er uddannet, og udfordringerne i Region Sjælland er specielle. Så vi er nødt til at tænke nyt. Derfor har jeg indgået en aftale med regionen og besluttet at dispensere fra Sundhedsloven, så der kan oprettes regionsklinikker i de syv områder, hvor manglen på praktiserende læger er størst, siger Magnus Heunicke.

Regionsrådsformand Heino Knudsen er glad for, at det er lykkes at få dispensation.

- Der er ikke ingen nemme løsninger på udfordringerne med lægedækningstruede områder. Vi kører også læger fra København, så de kan passe en praksis, og vi indgår aftaler med udbudsklinikker, som fx Nordic Medicare. Vi skal ikke konkurrere med hverken praktiserende læger eller udbudsklinikker, men have endnu en mulighed, siger Heino Knudsen, der pointerer, at oprettelse af regionsklinikker skal indgå i budgettet for næste år.

En regionsklinik er en lægeklinik drevet af regionen, der ansætter læger til at tage sig af en gruppe patienter, der står uden læge - fx fordi deres hidtidige læge går på pension.

Uden dispensation fra Sundhedsloven ville en regionsklinik være sidste udvej, hvis det ikke lykkedes at få fundet en privat aktør i et udbud. Med aftalen kan regionen oprette deres egen klinik i en by uden at gennemføre udbud.

- Jeg håber, vi kan få politisk opbakning til at komme i gang med forsøg i nogle af de syv lægedækningstruede områder. Vi vil gerne forsøge os med løsninger, hvor andet personale også indgår for eksempel fysioterapeuter og sygeplejersker, og vi vil gerne udvikle det digitale mere i almen praksis, siger Heino Knudsen.

Dispensationen giver mulighed for forsøg med regionsklinikker i seks år. Det skal evalueres efter tre år.

arrow Ung læge: Derfor flytter jeg ikke til provinsen
11. september 2019 kl. 14:43 Opdateret: kl. 15:22
arrow PLO: Lægeklinikker løser intet ved lægemanglen
09. september 2019 kl. 10:21 Opdateret: kl. 13:28