21. februar 2020
Salget af elbiler vil inden udgangen af 2020'erne overhale salget af traditionelle benzin- og diesel-biler, lyder det fra transportminister Ole Birk Olesen. Modelfoto: Jesper From.
Salget af elbiler vil inden udgangen af 2020'erne overhale salget af traditionelle benzin- og diesel-biler, lyder det fra transportminister Ole Birk Olesen. Modelfoto: Jesper From.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Minister afviser »sort« trafikplan: Elbiler vil overhale benzinbiler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Minister afviser »sort« trafikplan: Elbiler vil overhale benzinbiler
Sjælland - 14. marts 2019 kl. 12:00
Af Tomas Revsbech
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der er ingen modsætning imellem at investere milliarder i motorveje og samtidig mindske belastningen af klima og miljø.

arrow Læs også: Region jubler over nye motorveje - men sæt farten op

Sådan lyder det fra transportminister Ole Birk Olesen (LA) efter regeringen og Dansk Folkeparti onsdag lancere et infrastrukturudspil til 112 milliarder kroner. Et udspil, der har fået kritik af rød blok og trafikeksperter for at mangle initiativer, der kan gavne klima og miljø og mindske transportsektorens udledning af CO2.

Men det er ministeren ikke enig i. For fremtidens biler bliver nemlig grønne, forudser transportministeren:

- Vi ser allerede at salget af elbiler stiger. Ikke på grund af alle mulige gunstige skatteforhold som afgiftsfritagelser, men fordi bilproducenterne er begyndt at producere flere og flere elbiler og i stigende grad til en pris, der er til at betale, siger Ole Birk Olesen til nærværende avis.

Ifølge ministeren vil elbilerne i løbet af få år blive konkurrencedygtige på købsprisen med traditionelle biler. Og da de løbende udgifter til blandt andet reparationer på en elbil er lavere end på benzin- og diesel-biler, spår ministeren, at elbilerne vil få overtaget i løbet af få år:

- Mit gæt er at vi i slutningen af 2020'erne vil se, at der bliver solgt flere elbiler end benzin og dieselbiler, siger han.

50 mia. til tog
Ministeren påpeger, at udspillet i øvrigt afsætter hele 50 af de i alt 112 milliarder kroner til jernbaneprojekter. Derudover har de fire partier afsat 20 milliarder til indkøb af nye eltog til DSB.

Men der er en god grund til, at langt størstedelen af de nye projekter i udspillet, går til nye veje og motorveje eller udvidelse af eksisterende.

- De mange penge til jernbanen, der er i vores plan, går bare til projekter, der allerede er sat i gang. Nu går vi over til at fokusere på nye investeringer i vej. Det trænger vi til, siger Ole Birk Olesen.

Han henviser til stigende trængsel på vejene, der giver masser af bilkøer og flere ulykker, fordi bilerne kører tættere og tættere.

Derfor har samtlige vejinvesteringer da også et samfundsøkonomisk stort afkast, fordi bilpendlerne får mulighed for at bruge deres tid bedre, end at sidde bag rattet i kø.

- Derfor er det helt nødvendigt med vejinvesteringer. Det har vi sukket efter i lang tid. Men der har ikke været penge til det før nu, siger Ole Birk Olsen.