13. august 2020
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) slog i går på et samråd fast, at akademikere ikke skal være for  fine til at søge ufaglært arbejde.Foto: Kim Rasmussen
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) slog i går på et samråd fast, at akademikere ikke skal være for fine til at søge ufaglært arbejde.Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Minister: Ledige skal gøre, hvad de kan for at få et job

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Minister: Ledige skal gøre, hvad de kan for at få et job
Opdateret 09. januar 2020 kl. 09:36
Sjælland - 09. januar 2020 kl. 09:32
Af Tomas Revsbech
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Ledige skal gøre det, de kan, for at komme i job. Regeringens holdning er også, at alle dimittender aktivt skal søge alt rimeligt arbejde, som man kan varetage. Også ufaglært job og job uden for ens faglige område.

arrow Læs også: Politiker: Ministre skal sætte skub i ledige dimittenter

Sådan lød det blandt andet fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), da han onsdag var i samråd om stigende arbejdsløshed blandt nyuddannede akademikere.

Hummelgaard var sammen med uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) indkaldt i samråd af Venstres Morten Dahlin, der ville høre, hvad de to ministre har tænkt sig at gøre ved problemet.
(Læs mere om sagen her, og interview med en tidligere ledig , der er træt af debatten om ledige akademikere her.)

Ifølge Hummelgaard og Halsboe-Jørgensen har både røde og blå regeringer siden 2014 lavet flere tiltag for at vende udviklingen.

Ledighed på udvalgte uddannelser
  • Roskilde Universitet: 9,6 pct. i 2008. 18,4 pct. i 2017.
  • Syddansk Universitet: 7,1 pct. i 2008. 12,7 pct. i 2017.
  • Københavns Universitet: 7,4 pct. i 2008. 10,3 pct. i 2017
  • Copenhagen Business School: 8,7 pct. i 2008. 5,1 pct. i 2017.
  • IT-Universitet: 11,5 pct. i 2008. 5,6 pct. i 2017.
  • Danmarks Tekniske Universitet: 3,8 pct. i 2008. 5,1 pct. i 2017.
  • Designskolen i Kolding: 32,8 pct. i 2008. 26,3 pct. i 2017.
  • KADK (Arkitektskolen, kunstakademiet og designskolen): 26,2 pct. i 2008. 16,6 pct. i 2017.
Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet med data fra Danmarks Statistik,
NB: Den gennemsnitlige ledighedsgrad udtrykker andel af tiden i 4.-7. kvartal efter uddannelsen, hvor en kandidat har været ledig - baseret på 37 timers uge.
Allerede strammet op

Universiteternes optag er blevet strammet op, så der er skruet ned for optaget på de fagområder med høj arbejdsløshed, og vice versa.
Samtidig er kravene til, hvor bredt de højtuddannede akademikere skal søge blevet strammet op. Det samme er kravene til jobcentrene, der skal hjælpe dem.

Men nogle af de mange tiltag er reelt først kommet i søen i 2019 og fra januar i år.

Ingen reformer

Derfor kommer der heller ikke nye store reformer fra regeringen på området, da effekterne af de mange foregående tiltag ikke er slået igennem endnu, fastslog Peter Hummelgaard på samrådet.

- Men vi kommer som regering til at følge mere grundigt og kontant op på kommunernes og jobcentrenes indsats. Det gælder også a-kasserne, sagde han.

Ane Halsboe-Jørgensen annoncerede, at hun gerne vil samarbejde med Folketinget om at stramme op på optaget på universiteterne, så de i endnu højere grad uddanner unge med færdigheder, som arbejdsmarkedet efterspørger.

- Vi har allerede igangsat en model for fem år siden. Men vi er ikke i mål. Den model vi har kan godt forbedres, så vi endnu bedre kan ramme det, der efterspørges, sagde hun.

Partnerskab på vej

Samtidig annoncerede de to ministre, at man vil vende udviklingen ved at oprette et partnerskab mellem de to ministerier, hvor også erhvervslivet, fagbevægelsen og uddannelsesinstitutionerne vil få plads.

- Det er fortsat på tegnebrættet. Men målet er klart. Vi skal gøre hvad vi kan for at nedbringe dimittendledigheden, sagde beskæftigelsesministeren.

Begge ministre afviste dog at sænke ydelserne til de ledige akademikere for derigennem at tvinge dem til at søge endnu bredere.

Skuffet Dahlin: Vi er klar

Morten Dahlin var ved slutningen af samrådet på sin vis skuffet over, at ministrene ikke havde flere initiativer og redskaber med til mødet.

Kenn Thomsen

Morten Dahlin, der her er fanget på
biblioteket på sin gamle folkeskole i
Hundige, er bosat i Greve kommune
og valgt i Slagelse-kredsen.

Foto: Kenn Thomsen. 


- Det mest konkrete, jeg hører fra ministrene i dag er, at der er et partnerskab på tegnebrættet, lød det fra Dahlin, der dog havde lidt ros til Ane Halsboe-Jørgensen afslutningsvis:

- Jeg vil dog gerne rose forskningsministeren for, at man fremadrettet vil indkalde til politiske drøftelser om, hvordan man kan modernisere dimensioneringerne på de videregående uddannelser. Det er et godt og konkret bud på en løsning, og det dukker vi gerne op til, sagde han.

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?